Sphero RVR

Låna Sphero RVR i mediekatalogen.

Sphero RVR, redo att köra i vilken terräng som helst. 

Sphero RVR är en mångsidig robot som går att programmera på tre olika sätt: genom att rita, med hjälp av blockprogrammering och med textprogrammering med programmeringsspråket Java.  

  • Rita: Nybörjare kan ge robotkommandon genom att rita en sökväg som representerar kod som deras robot ska följa. 
  • Block : Mellankodare kan använda block för att lära sig mer avancerad logik. 
  • Text : Avancerade programmerare kan använda textprogrammering och skriva sitt eget JavaScript. 

 

Sphero RVR styrs via en app på platta eller mobiltelefon, dator eller Chromebook. På Spheros hemsida och i appen  Sphero Edu finns det tutorials med tydliga steg för steg-instruktioner för alla de olika sätt man kan programmera på. Om du skaffar ett lärarkonto på Sphero Edu kan du spara dina projekt och dela ut uppgifter till dina elever. Men man kan även använda appen och roboten utan att skaffa konton. 

App till lärplatta eller telefon 

Den app som vi rekommenderar till undervisning heter Sphero Edu. Den ser likadan ut i lärplatta och telefon. Det går även att styra Spheron med hjälp av en dator eller Chromebook. Däremot är det praktiskt att använda hemsidan för planering av undervisning. Där finns många färdiga aktiviteter, både från Sphero och från andra användare. För att komma igång snabbt och få en överblick över appen rekommenderar vi att ni börjar med att titta på den här filmen. 

Anslut och kalibrera 

När ska ansluta roboten för första gången, tryck på “Anslut robot” i appen så får du upp en lista med olika robotmodeller. Roboten som du håller i heter Sphero RVR. Har du roboten bredvid telefonen/lärplattan kopplar de ihop sig automatiskt, om så inte skulle ske, följ instruktionen på skärmen. 

Kom igång! 

Under fliken Aktiviteter hittar du mängder med olika uppgifter gjorda av Sphero Edu själva eller av andra användare. På hemsidan kan du filtrera uppgifterna efter ämne och skolår. 

Ett bra sätt att komma igång med Spheron är att göra de aktiviteter som finns i Sphero Edu– appen. Du behöver vara inloggad för att göra aktiviteter. I appens finns förslag på utmaningar efter varje genomgång samt några avslutande frågor för reflektion. 

Manual Sphero RVR 

I lådan medföljer: 5 Sphero RVR, batteri, nyckel till batteri, laddsladd, snabbmanual, några lektionstips och färgkoder.  

Du behöver: Telefon eller lärplatta med appen Sphero Edu installerad.  

Spheron RVR är uppladdad när du får den. En batteriindikator visas på telefonen/ lärplattans skärm när du har anslutit Spheron.  

Om du behöver ladda så plockar du ut batteriet med hjälp av medföljande nyckel. Det tar ca 6 timmar att fulladda batteriet 

Mer tips, länkar, information om appen och hur du kan använda Sphero RVR hittar du på edu.sphero.com 

Låna Sphero RVR i mediekatalogen.