VR och 360

VR (virtual reality) är ett roligt och enkelt sätt att interagera med den digitala världen, som passar för både ung och gammal. VR/360 är ett sätt att se verkligheten i bild och/eller ljud utan att behöva vara på plats. Du kan vända dig om och se vad som finns bakom dig, vad som finns ovan och under. Som att du kliver in i bilden eller filmen helt enkelt!

När du tar en 360 bild eller video så fångas allt som är runt kameran, 360 grader.

Att berätta med bild eller film är ett bra och effektivt sätt att förmedla något, att berätta med VR-bilder eller -filmer förstärker ytterligare.

Vi har VR-glasögon och 360-kamera för utlåning till personal i länets skolor och förskolor.

VR i skolan

Simma i korallrev, klättra i berg, besöka ett museum eller varför inte resa bakåt i tiden och uppleva romarriket? VR öppnar upp möjligheter att utveckla undervisningen! Den virtuella världen utvidgar verkligheten och eleverna får chans att uppleva sådant som de annars inte kan besöka från klassrummet.

Film UPPLEV VR! med IKT-pedagogerna Peter Milton och Ulrika Neuman: Bild och film används mycket i skolan idag för att få en uppfattning och förståelse i olika ämnen.
Att använda film i VR förstärker upplevelsen jämfört med vanlig film och det är lätt att få känslan att själv vara med i händelsen. Ta med dina elever på ett studiebesök till en känd plats eller byggnad, kanske i den egna staden eller någon annanstans i världen. Vandra i regnskogen eller titta ner i havets djup eller varför intevara astronaut för en dag. De elever som har svårigheter med miljöbyte kan man förbereda genom att exempelvis göra ett studiebesök med hjälp av VR. I den här filmen får du en inblick i den virtuella världen genom våra VR-glasögon.

Filma och fotografera i 360

Ett enkelt sätt att filma eller ta stillbilder i 360 är att använda en 360-kamera. Vi har Ricoh Theta till utlån då vi tycker att den är enkel att jobba med till ett bra pris. Du kan styra den med hjälp av en app som installeras i din mobil. Du kan också titta på dina 360-bilder/filmer i mobilen.

Du kan sen dela med dig av filmerna via Youtube. När det gäller 360-bilder så kan du t.ex. dela med dig på Facebook.

Låna 360-kamera

Vilken utrustning?

Ett sätt att kunna uppleva VR är med VR-glasögon (och hörlurar) och en smartphone. Det finns flera olika glasögon att köpa för cirka 200-250 kronor. Du kan låna enkla VR-glasögon av oss.

Tips! Även utan VR-glasögon kan du se vad du har bakom dig genom att titta på mobilens skärm och vända dig runt, du kan också med fingret svajpa dig runt i bilden. Det ger inte samma närvarokänsla men kan många gånger räcka. Använder du en dator så kan du navigera dig runt i bilden genom att med musen klicka och dra i bilden.

Låna VR-glasögon

Kom igång med med VR och 360

Om du har tillgång till ett VR-headset och inte vet var du ska börja kan vi rekommendera att ta en titt på modda Sörmlands hemsida. På sidan kan du filtrera upplevelser på VR eller 360-material.

Följande exempel fungerar både i VR-headset och i telefon.

YouTube – Sök på VR eller 360 för olika exempel på filmer

DN.VR – Dagens Nyheter har reportage i VR. En helt ny app där du kan “styra” med din blick.

SVT 360 – Här kan du hitta program som SVT producerar i 360-video.

Google Street View – Sök på t.ex. VR, VR news.

Facebook kan också hantera VR-filmer och bilder.

Tips att använda i skolan

Mobbning

UR har jobbat med tema Mobbning och använt 360-film för att förstärka upplevelsen av hur det är att bli mobbad men också hur en mobbar kan bete sig. Se kampanjfilmen på Youtube

Film om de medverkandes intryck, tankar och känslor kring upplevelse

Förbered eleverna inför miljöbyte

Vi har elever som av olika anledningar har svårt för att byta miljö. Det kan handla om en stundande lägerskola eller kanske ett studiebesök. Ett sätt att förbereda eleverna kan vara att någon i förväg filmar hur det ser ut där lägerskolan eller studiebesöket ska vara för att sen titta på filmerna tillsammans med eleverna. Detta görs redan av många pedagoger med bra resultat. Filmar man detta i 360 så ger du eleverna ännu större möjligheter att “vara på plats redan innan”, vilket kan lindra svårigheterna  med miljöbytet och öka kommande närvaro och upplevelse på lägerskolan eller studiebesöket.

Sex skäl att använda VR/AR i specialpedagogik

Få inspiration av från Burlövs kommun! Ta en titt på deras hemsida Burlövevent.

Nätverka i forum

Det finns en Facebook-grupp som heter ”VR i skolan” där medlemmarna delar sina tips om VR i skolkontext.

Malin Fridlund IKT-pedagog 010 - 357 06 93 Skicka e-post

Ulrika Neuman IKT-pedagog 010 - 357 06 94 Skicka e-post