Upphovsrätt för lärare
När vi arbetar med bilder och annan media i skolan måste vi förhålla oss till Upphovsrättslagen. Vi kan inte använda och sprida upphovsrättsskyddat material hur som helst. Låter det krångligt? Det behöver inte vara särskilt komplicerat! Dessutom ger det så kallade skolkopieringsavtalet lärare och elever rätt att till viss del använda skyddade texter, bilder och noter som offentliggjorts i Sverige eller i utlandet. Här kan du hitta mer information om skolkopieringsavtalet och hur man får använda sig av olika medier i undervisningssyfte i skolan
Undervisa om upphovsrätt
Upphovsrättsskolan innehåller inspirerande och motiverande material om upphovsrätt. I Upphovsrättsskolan finns pedagogiskt och spelliknande övningar för elever på grundskolan, lärare och lärarstudenter.
Lilla upphovsrättsfrågan är ett material bestående av tio korta filmer som ger svar på vanliga frågor om upphovsrätt för unga. Materialet är ett som är ett samarbete mellan Patent och registreringsverket och Mediemyndigheten och vänder sig till elever på låg- och mellanstadiet.
MIK för mig – Upphovsrätt är ett färdigt lektionspaket från Mediemyndigheten (fd. Statens Medieråd) med ett urval av övningar på temat upphovsrätt som tillsammans tar cirka 200 – 300 minuter. Om du hellre vill, kan du själv välja ut de övningar som du tycker passar för just din elevgrupp i filtreringsfunktionen på startsidan. Där ser du också hur många minuter som beräknas för de olika övningarna.
Orka plugga: Bildrättigheter Vems bilder får man egentligen använda och när måste man be om lov? Och vad är en Creative Commons-licens? I den här videon berättar vi hur man kan tänka kring användande av bilder på internet och om upphovsrätt.