Ung på nätet

Samhället har förändrats i takt med att digitala verktyg blivit allt vanligare. När samhället och skolan digitaliseras ökar behovet av förståelse för vad som ligger bakom och hur du kan hantera tekniken och informationen som du använder. Skolverket har definierat fyra aspekter av digital kompetens som tillsammans samverkar till adekvat digital kompetens.

Webbresurser

För vuxna om sociala medier

Skolverkets lärmodul om Säker användning av nätet
Skolverket har byggt upp en läroportal med moduler inom olika områden för att stötta skolorna med kompetensutveckling. Den här modulen syftar till att ge vuxna i skolan kunskap att stötta eleverna så att nätanvändningen blir så säker och trygg som möjligt. Som ett stöd för denna process får du olika vinklar på säkerhet på nätet.

Folkhälsomyndigheten: Digitala medier och hälsa
Här hittar du folkhälsomyndighetens rekommendationer för barns och ungas skärmanvändning, vad de bygger på och hur de kan användas. Du kan också hitta vanliga frågor och svar.

Föräldraskap på internetkunskap.se
Internetstiftelsen har gjort en jättebra sida med råd och tips om hur man som vuxen kan stötta de unga de möter i att navigera i sitt liv på nätet. Här finns poddavsnitt och artiklar om allt ifrån nätsäkerhet till hur man kan prata om porr. 

Ungas digitala vardag-poddserie av Västerviks kommun
Internet är en stor del av barnens vardag redan i tidig ålder. Gränsen mellan livet offline och livet online har för länge sedan har suddats ut. Trots det upplever många föräldrar och vårdnadshavare att de vet för lite om deras barns internetvanor. Det vill Västerviks kommun ändra på! I podden Ungas digitala vardag pratas det om allt det där föräldrar oroar sig för händer på nätet.

Digitala media på föräldriska
För dig som vill veta mer finns nu ett antal snabbguider om digitala medier som strävar efter att höja vuxnas kunskaper om de mest använda sociala medieplattformarna idag. Hur mycket används olika appar av barn- och ungdomar i olika åldrar och vad gör de där? Här kan du som vuxen ta del av snabbguider om de vanligast apparna. Avslutningsvis får du några tips på frågor att diskutera med ditt barn.

Mediemyndigheten
Här hittar du stöd, tips och pedagogiska material om barn och ungas medievanor. I Föräldraguiden hittar du hur du kan förhålla sig till innehållsfilter, datorspel och andra fenomen som rör barns och ungas medieanvändning?

Nätpratskort
Att prata om nätet är inte alltid enkelt, det kan vara svårt att veta hur man ska inleda samtalet med barn och hur ingående man ska vara. Telenor har därför utvecklat en kortlek med viktiga frågor som kan användas i utbildningssyfte för att få i gång samtal med elever i klassrummet om nätets fördelar och risker. Ett samtal vi kallar Nätprat. Frågorna är anpassade för barn i årskurs 1-9 samt gymnasiet och berör bland annat nätkränkningar, nätmobbing, bilddelning, skärmtid, källkritik, marknadsföring i sociala medier, vad man lär sig på nätet och vilka appar man använder. Varje fråga kan användas helt självständigt. Låt kortleken ligga framme på rasterna eller använd den som lektionsmaterial.

Värdegrund

Digitala lektioner
Hur hänger skolans arbete med värdegrund ihop med digital kompetens? En schysst och trygg vardag för eleverna handlar om deras liv i skolan och på fritiden, men också om de digitala miljöer de rör sig i. Nätetikett, netikett, nätsäker, nätsmart – det vi kallar värdegrund kan ha många namn. I dessa lektionspaket hittar du innehåll kring tre områden som är särskilt viktiga för en trygg och säker tillvaro på nätet: lag och rätt på nätet, netikett och integritet på nätet.

Surfa Lugnt
Surfa Lugnt arbetar för att unga och vuxna ska mötas i och kring nätvardagen precis som vi gör i den fysiska vardagen. Fotbollsträningen, Facebook, centrum eller skolan – det är ingen skillnad. Alla är mötesplatser för aktiviteter och social interaktion, och hänger ihop. Surfa Lugnt vill ta vara på allt positivt som finns i ungas internetanvändande – som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte – och samtidigt ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet som till exempel mobbning och integritetsfrågor.

Workshopmaterial från We Stand App
We Stand App var ett treårigt projekt i Kalmar län som startades 2017 och finansierades av Allmänna arvsfonden. Projektet har arbetat för att skapa ett schysstare klimat på nätet för unga. Syftet har varit att motverka näthat, rasism och kränkningar – online och offline. Under projektåren arbetade We Stand App med två olika verktyg: en app – för att sprida kunskap och erbjuda stöd till unga som blivit utsatta, samt workshops i skolor runt om i länet med fokus på att motverka näthat och uppmuntra till civilkurage på nätet. Workshop-materialet ligger här fritt för användning.

Projektet avslutades 31 juli 2020 och projektägare var den ideella föreningen Kumulus i Kalmar län.

Internetstiftelsen – Motverka nätmobbning
I den här guiden lär du dig: Vad unga gör på nätet, Vad nätmobbning innebär, Hur vanligt det är och varför det är bra med statistik, Att prata med unga om nätet, Hur barnen själva gör för att hantera saker på nätet, Vilka saker som kan vara brottsliga att skriva och göra på nätet.

Näthatshjälpen 
På Näthatshjälpen hittar du snabbt hjälp om du utsatts för näthat. Här finns allt från konkreta tips om hur du tvättar bort dina kontaktuppgifter online till handlingsplaner för hela organisationer. Näthatshjälpen drivs av organisationen Make Equal och är finansierat av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.  

Integritetsskyddsmyndigheten
Det finns saker du kan göra om du blivit oschysst behandlad på nätet. Här kan du läsa mer om vad du kan göra, beroende på vem som lagt ut uppgifter om dig.

Förebyggande mot sexualbrott på nätet

Delbart 
Delbart är ett utbildningsmaterial för skolor som Polisen har tagit fram i syfte att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. Där hittar du en sida med material för vuxna om hur man kan prata med barn om internet och vad man ska göra om man känner ett barn som har blivit utsatt för något olagligt på nätet.

ECPAT 
Ecpat är en barnrättsorganisation som jobbar för att barn och unga inte ska utsättas för sexuella övergrepp eller andra sexuella kränkningar. De lyssnar på barn, sprider kunskap till barn och vuxna och försöker påverka politiker och andra som fattar beslut att göra det bättre för barn och unga.  
Ditt ECPAT är för unga under 18 år. Här kan barn och unga få information om sina rättigheter, råd, stöd och hjälp med nedtagning av nakenbilder, nudes, som sprids mot deras vilja.
Ecpat har även gjort en sida för föräldrar med tips för att skydda sitt barn på nätet. Prata med barn

Rädda barnen – Stopp! Min kropp!
Det finns ämnen som många av oss vuxna tycker är svårt att prata med barn om – som sexualitet, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra mot eller med andras kroppar.

Eftersom att det är så viktigt att förmedla till barn att de bestämmer själva över sina kroppar och att de får säga nej till sådant som inte känns bra, så finns Röda Korsets handbok Stopp! Min Kropp! – ett stöd som hjälper dig att våga ta samtalet.

Materialet har nyligen utökats med en modul #Nätsmart – Röda korset som är en vägledning för vuxna att prata med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.

 

 

Våra bästa filmtips på temat Sociala medier

Här hittar du filmer om livet på nätet för alla åldrar. Filmsamling: Sociala medier.

Säker användning av nätet

Det finns många olika aspekter gällande säkerhet på nätet. Här har vi samlat resurser om bedrägerier, lösenord och integritet.

Försök till bedrägerier på nätet har blivit en del av vår vardag och det gäller att inte låta sig luras. Här är en film från en kampanj gjord av Emirates NBD i samarbete med Dubais polis som kan vara en bra uppstart för en diskussion med eleverna: It wasn’t me

På Internetstiftelsens sida om Internetkunskap kan ni hitta material och information om bland annat integritet på nätet, lösenord och vanliga it-brott.

Digitala lektioner är en tjänst från Internetstiftelsen där du hittar färdigt lektionsmaterial. Här är en länk till lektioner på tema säkerhet: Delta i Tänk säkert-utmaningen.

I ett fysiskt rum förstår vi hur långt informationen räcker när vi pratar. Vi kan anpassa vår röst efter situationen. Behöver vi viska eller inte?  Här nedan finns två exempel på vad den information som vi lämnar efter oss på nätet kan användas till.
Social media experiment
I know where your cat lives 

Vad har du varit? Vet du om att din telefon håller reda på det om du har platsinställningar på. Du kan se var du har varit i din iPhone genom att ​kolla i Inställningar/integritetsskydd/platstjänster/systemtjänster/signifikanta platser​. Du kan hitta en liknande funktion i androidtelefoner och i appen Google maps tidslinje.

Filmer ur AV-Media Play
Programmera mera – säkerhet podd från 10 år
Programledaren Karin Nygårds diskuterar med en barnpanel den digitala vardagen och hur tekniken bakom påverkar oss. Ämnet i programmet är IT-säkerhet.

Programmera mera 2.0 säkerhet, från 10 år
Om hur man håller sig säker i den digitala världen. Vad ska man akta sig för på nätet? Tips på hur man på bästa sätt skyddar sig mot virus, phishing och attacker. Deltagarna får en utmaning som handlar om att rangordna lösenord utefter hur säkra de är. I den andra utmaningen ska deltagarna dekryptera ord med hjälp av krypteringsnycklar.
Det finns en handledning till serien 

Surfarna – nätfiske från 6 år
Kakan har hemligheter som hon vill behålla för sig själv. Surfarna får lära sig att det är viktigt att inte dela med sig av personlig information på nätet. Vad kan hända om du lämnar ut ditt lösenord? Hur tar man reda på vem som står bakom en länk i ett nätforum? Surfarna pratar om integritet på nätet, och om vikten av att inte lämna ut sina inloggningsuppgifter.

Orka plugga – Vad är cookies  från 13 år
När du surfar på internet har du säkert fått upp information om att sidan du besöker använder sig av cookies, men vad är cookies och varför finns de?

Kontakt

Louise Storm Mediepedagog 010 - 357 06 95 Skicka e-post

Malin Fridlund IKT-pedagog 010 - 357 06 93 Skicka e-post