Sexualitet, samtycke och relationer

Spelfilm och faktafilm kan vara ett värdefullt verktyg i undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer. Genom berättelser som engagerar och väcker känslor får eleverna en konkret ingång till samtal om viktiga frågor som normer, gränser och kommunikation. Här hittar du filmtips med tillhörande handledningar som kan underlätta planering och bidra till fördjupade diskussioner i klassrummet. Här finns även tips på webbresurser på temat.

Filmer utifrån årskurs

Film kan fungera som en empatimaskin – den hjälper elever att se världen ur andras perspektiv och väcka förståelse för olika sätt att tänka, känna och agera. Att se en film tillsammans skapar en gemensam upplevelse som kan bli en naturlig utgångspunkt för samtal i klassrummet. Svåra eller privata frågor kan bli lättare att diskutera när de utgår från karaktärerna i filmen, deras val och känslor. Det kan också ge elever en känsla av igenkänning och visa att de inte är ensamma i sina tankar och upplevelser.

F-3 4-6 7-9 GY För lärare

Webbresurser

För lärare

Ung! Tonår, relationer, identitet & sex >
Film i Dalarna har tillsammans med Dalarnas bibliotek gjort en folder med tips på filmer och böcker på temat.

Sex, relationer och film >
Resurser samlade av Svenska filminstitutet.

RFSUs metodbank för undervisning om sex och relationer >
Bra sexualundervisning utgår från ungas frågor om kropp, relationer, identitet och sexualitet. I RFSU:s metodbank hittar du som lärare inspiration, metoder och verktyg – anpassade efter årskurs och ämnesområde.

Internetstiftelsens Digitala lektioner: Sex, samtycke och relationer på nätet >
Lektionspaketet lyfter frågor om kärlek, sex och samtycke på nätet. Eleverna får reflektera kring relationer, integritet, lagar och säkerhet – och uppmuntras att prata om det som händer online.

Föräldraskap på internetkunskap.se >
Internetstiftelsen erbjuder råd och tips för vuxna som vill stötta unga i deras liv på nätet. Här finns poddavsnitt och artiklar om allt från nätsäkerhet till att prata om porr.

Polisen >
Ett utbildningsmaterial för skolor som Polisen har tagit fram i syfte att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. 

Lärarhandledning Exposekonton >

ECPAT >
En barnrättsorganisation som arbetar för att skydda barn och unga från sexuella övergrepp. De sprider kunskap och påverkar beslut för att förbättra barns och ungas situation.
Ecpat har gjort en lärarhandledning om exposekonton, som är ett allt vanligare tillvägagångsätt att sprida nakenbilder och hänga ut varandra på nätet, för dig som jobbar med barn och unga på högstadiet.

För unga

Unga relationer >
Ungarelationer.se är en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. Hit kan unga upp till 20 år vända sig oavsett om de blir utsatta för våld, är den som utsätter eller är en kompis till någon som blir utsatt/utsätter någon.

UMO >
UMO är ungdomsmottagningarnas hemsida som handlar om sex, hälsa och relationer som finns på svenska, engelska, tigrin, somali, dari och arabiska. Det är en webbplats för alla mellan 13 och 25. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. YOUMO är samma sida på engelska, tigrin, somali, dari och arabiska.

Kalmar läns digitala ungdomsmottagning >
Här kan unga träffa vår vårdpersonal i ett videobesök.

RFSL >
RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.

Frivilligtsex.se >
Brottsoffermyndigheten har tagit fram material om Sveriges sexualbrottslagstiftning för unga och för vuxna som möter unga. Här finns en webbaserad utbildning med lärarhandledning, främst för årskurs 7–9, gymnasiet och gymnasiesärskolan – men materialet kan anpassas för fler elevgrupper.

killar.se >
Killar.se är en anonym stödchatt för unga killar mellan 10–20 år, driven av organisationen MÄN. Hit kan man vända sig med alla slags tankar och frågor – stort som smått.

Ditt ECPAT >
Här kan barn och unga få information om sina rättigheter, råd, stöd och hjälp med nedtagning av nakenbilder, nudes, som sprids mot deras vilja.

Jag vill veta >
På den här sidan av Brottsoffermyndigheten finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här får man också veta vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

Kontakt

Louise Storm Mediepedagog 010 - 357 06 95 Skicka e-post