Se film

Att se på film är, precis som att läsa en bok, en förmåga som behöver tränas och utvecklas. Genom att arbeta aktivt med filmvisningar kan du hjälpa eleverna att stärka sin förståelse, sitt språk och sin analytiska förmåga.

På denna webbsida följer några tips för hur du kan skapa en meningsfull filmupplevelse – oavsett om det handlar om en dokumentär eller spelfilm, och oavsett om ni ser filmen i klassrummet eller i en biosalong.

Det finns utförliga filmhandledningar till flertalet av filmerna i AV-Play till hjälp för din planering. 

Tips för en lyckad filmvisning i skolan 

Före visningen 

  1. Välj rätt film
    Se filmen i förväg. Fundera över filmens innehåll: väcker den känslor? Innehåller den ämnen som kan vara känsliga? Förbered dig på frågor och funderingar från eleverna. Vid behov – informera elevhälsan och erbjud alternativ till de elever som inte bör se filmen. Samverka gärna med kurator om filmen rör tunga eller komplexa teman.
  2. Språk är inget hinder
    Tveka inte att välja filmer på andra språk, även på mellanstadiet. Att läsa textremsor är en utmärkt träning i läsning, språkförståelse och koncentration.
  3. Teknikcheck
    Se till att bild och ljud fungerar – gärna i god tid före visningen.
  4. Skapa förförståelse
    Visa filmens affisch. Låt eleverna gissa vad filmen handlar om. Spela en trailer och diskutera tillsammans. Vad verkar filmen ta upp? Hur kopplar det till deras egna erfarenheter?
  5. Sätt filmen i ett sammanhang
    Ge en kort historisk och kulturell bakgrund. Var och när utspelar sig filmen? Dra paralleller till något eleverna känner till.
  6. Koppla till ämnet
    Presentera centrala begrepp eller teman som eleverna behöver känna till för att förstå filmen och kunna ta till sig innehållet.
  7. Ge ett syfte
    Berätta varför ni ser filmen. Vad vill du att de ska lära sig, reflektera över eller förstå bättre?
  8. Aktivera deras uppmärksamhet
    Be eleverna hålla utkik efter något särskilt: en person, en plats eller ett tema. Fråga till exempel: Varför tror du filmen heter som den gör?

Under visningen 

  1. Pauser för reflektion
    Det är helt okej att pausa filmen – särskilt om den är lång. Låt eleverna sträcka på sig och kort sammanfatta vad de sett. Be dem nämna något de lagt märke till: en person, en sak eller en plats. Fråga vad de tror kommer hända – och vad de hoppas.
  2. Uppmuntra aktivt tänkande
    Ge eleverna något att fundera på medan de tittar. Du kan till exempel dela ut reflektionsfrågor innan filmen startar.

Efter visningen 

Det finns många sätt att arbeta vidare med filmen och dess innehåll efter en filmvisning. Här har du några korta förslag. Du hittar fler modeller och metoder på sidan samtala om film.

  1. Reflektera
    Låt eleverna skriva en kort reflektion eller jobba i par eller grupper. Vad lärde de sig? Vad väckte filmen för tankar och känslor?
  2. Diskutera
    Samla klassen för en gemensam diskussion. Lyft frågor som uppstod, låt eleverna dela med sig av olika perspektiv. Det stärker både det kritiska tänkandet och förmågan att uttrycka sig.
  3. Be om feedback
    Vad tyckte eleverna om filmen? Var den intressant? Hjälpte den dem att förstå något bättre? Deras tankar kan ge värdefull input inför framtida filmval.