Programmering

Här hittar du material i form av filmer, handledningar, webbkurser med mera som hjälper dig att att komma igång praktiskt med programmering. Du kan även gå en fortbildningskurs hos oss och låna utrustning.

Skolverkets webbkurser

Skolverket har flera bra webbkurser inom programmering som riktar sig till dig som arbetar inom skola.

Om programmering
Webbkursen vänder sig till alla som arbetar i skolan. Här får du en inblick i programmeringens användningsområden både historiskt och i dagens samhälle. Du får även träffa möta människor som på olika sätt arbetar med programmering: lärare, elever och verksamma programmerare, samt en presentation av progressionen för programmering i läroplanerna.

Till webbkursen

Att programmera
Webbkursen riktar sig i första hand till lärare som undervisar i matematik eller teknik i årskurserna 4-9 och gymnasiet samt motsvarande skolformer inom vuxenutbildningen. Arbetar du inom andra ämnen, årskurser eller skolformer rekommenderas webbkursen Om programmering innan du går denna. Denna webbkurs består av en introducerande del där du får möta några grundläggande programmeringsbegrepp följt av tre spår; Scratch, Micro:bit och Pyhton

Till webbkursen

Webbresurser

Digitala lektioner – Internetstiftelsen
Ett fritt lektionsmaterial kring digital kompetens. Det kan användas direkt i klassrummet eller för att förbereda lektioner.

Code.org
Här kan du lära dig allt från grunderna i blockprogrammering till att göra egna appar med hjälp av Javascript. Välj mellan olika handledningsprogram, förslagsvis Timmen med kod (Hour of code)-kurser.

Micro:bit
Här hittar du micro:bits webbverktyg för programmering.

Filmsamling – programmering

På vår strömningsplattform AV-Play hittar du en samling med filmer som berör området programmering.

Scratch

Programmera dina egna interaktiva berättelser, spel och animationer — och dela dina projekt med andra! Scratch hjälper ungdomar att tänka kreativt, resonera systematiskt och att samarbeta. I Scratch finns lärarhandledningar som hjälper dig förbereda dina lektioner.

Vi tipsar även om Kodboken.se som innehåller handledningar till dig och dina elever för hur du med hjälp av Scratch kan lösa uppgifter, göra spel och andra projekt. Internetstiftelsen har tagit fram digitala lektioner i Scratch, bland annat hur du kan arbeta med det för olika åldrar. Vi har även tagit fram en lärarhandledning för att göra sitt egna spel.

Till Scratch

 

Sorteringsmattan

Sorteringsmattan som vi använder på AV-Media visar hur en enkel algoritm kan sortera olikheter genom att jämföra och sortera två enheter i taget. Mattorna är ritade på vit presenning, men du kan också rita upp en direkt på skolgården. Här finns en ritning för dig som vill göra en egen version.

Sorteringsalgoritm skiss

Kontakta oss

Ulrika Neuman

IKT-pedagog 010 - 357 06 94 Skicka e-post

Malin Fridlund

IKT-pedagog 010 - 357 06 93 Skicka e-post