Upphovsrätt

Upphovsrätt för lärare

När vi arbetar med bilder och annan media i skolan måste vi förhålla oss till Upphovsrättslagen. Vi kan inte använda och sprida upphovsrättsskyddat material hur som helst. Låter det krångligt? Det behöver inte vara särskilt komplicerat! Dessutom ger det så kallade skolkopieringsavtalet lärare och elever rätt att till viss del använda skyddade texter, bilder och noter som offentliggjorts i Sverige eller i utlandet. Här kan du hitta mer information om skolkopieringsavtalet och hur man får använda sig av olika medier i undervisningssyfte i skolan

Undervisa om upphovsrätt

Upphovsrättsskolan innehåller inspirerande och motiverande material om upphovsrätt. I Upphovsrättsskolan  finns pedagogiskt och spelliknande övningar för elever på grundskolan, lärare och lärarstudenter.

Lilla upphovsrättsfrågan är ett material bestående av tio korta filmer som ger svar på vanliga frågor om upphovsrätt för unga. Materialet är ett som är ett samarbete mellan Patent och registreringsverket och Mediemyndigheten och vänder sig till elever på låg- och mellanstadiet.

MIK för mig – Upphovsrätt  är ett färdigt lektionspaket från Mediemyndigheten (fd. Statens Medieråd) med ett urval av övningar på temat upphovsrätt som tillsammans tar cirka 200 – 300 minuter. Om du hellre vill, kan du själv välja ut de övningar som du tycker passar för just din elevgrupp i filtreringsfunktionen på startsidan. Där ser du också hur många minuter som beräknas för de olika övningarna.

Orka plugga: Bildrättigheter Vems bilder får man egentligen använda och när måste man be om lov? Och vad är en Creative Commons-licens? I den här videon berättar vi hur man kan tänka kring användande av bilder på internet och om upphovsrätt.

Creative Commons

Creative Commons (CC) är en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Creative Commons gör det möjligt genom ett system av licenser.

Under (CC) finns olika typer av licenser. När du använder t.ex. bilder eller musik under CC-licens är det viktigt att du tar reda på vilken typ av licens materialet är publicerat under.

 

Hur använder man Creative Commons?

Film

AV-Play Som lärare eller elev i Kalmar län har du tillgång till mediekatalogen som består av flera verktyg. I AV-Play kan du strömma över mängder filmer och poddar. Allt material är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du får använda filmerna för utbildning och kunskapsinhämtning i och utanför skolan.

SVT-Play Program och inslag som finns på SVT:s webbplats svt.se samt på SVT Play är fria att använda i undervisning. Här hittar du både dokumentärer och spelfilmer som kan passa i utbildningssyfte.

Öppet arkiv är en del av SVT med svenska program att streama från tv:s början fram till 2000-talet. Gör en nostalgisk resa genom tv-historien bland barnprogram, kriminalserier, humorprogram och dokumentärer. Titlar i Öppet arkivs utbud speglar sin tids språkbruk, värderingar och historiska sammanhang.

Filmarkivet består av tusentals filmer som är gratis och fria att strömma i undervisningen. Kortfilmer, journalfilmer, reklamfilmer och mycket annat, från filmens början fram till idag. Här har man samlat ett hundratal filmer under tretton teman som går att använda främst i samhällskunskap, geografi och historia, men även i svenska och bild. Varje tema har ett pedagogiskt material samt rekommendationer angående skolämne och årskurs.

 

Bilder

Wikimedia Commons Alla bilder är publicerade under (CC). Var noga med att ange upphovsman och källa.

Pixabay Här finns bilder under olika typer av licens. Många är publicerade under CC-0, Upphovsmannen behöver inte anges.  (Pixabay visar även ett urval av professionella foton som går att köpa. De bilderna är märkta med Shutterstocks logotyp)

Flickr Här finns bilder med olika typer av licenser. Sök under ”any licens” för att hitta bilder med (CC)

Unsplash Vackra bilder som är fria att använda. UnsplashFotografier som är helt fria att använda. De har licensen CC-0, vilket innebär att du inte behöver ange upphovsmannen. Ge dock gärna upphovsmakaren credit för bilden genom mallen

PEXELS Alla bilder är publicerade under Creative Commons Zero (CC-0) license. Det betyder att alla bilder är helt fria att använda i vilket syfte som helst.

PurePNG Här är alla bilder i PNG format. De saknar alltså bakgrund vilket kan vara användbart i bland.

Musik och ljud

Här hittar du mycket musik och ljudeffekter som du kan använda för exempelvis filmprojekt i skolan.

Malberts melodier – Här finns närmare 400 musikstycken av en mängd olika stilar och karaktärer. Somliga stycken är loopbara och du kan med hjälp av den vänliga loopmaskinen Loopbot yxa till ett stycke av önskad längd. Sajten innehåller även material och tips för att skapa egen musik utifrån halvfabrikat. Musiken är fri att ladda ned och använda för all form av icke-kommersiell verksamhet.

Audionautix –  inget konto behövs

Freemusicarchive –  inget konto behövs

Jamendo – konto behövs

Bensound –  inget konto behövs

SoundBible – inget konto behövs

Free Sounds Library – inget konto behövs

Zapsplat – konto behövs

Soundgator – inget konto behövs

”Bild av Jallen Fosati on Unsplash

Louise Storm Mediepedagog 010 - 357 06 95 Skicka e-post