Källkritik

Samhället har förändrats i takt med att digitala verktyg blivit allt vanligare. När samhället och skolan digitaliseras ökar behovet av förståelse för vad som ligger bakom och hur du kan hantera tekniken och informationen som du använder. Skolverket har definierat fyra aspekter av digital kompetens som tillsammans samverkar till adekvat digital kompetens.

 

 

Begreppet MIK står för Medie och informationskunnighet. Det handlar om samlade färdigheter som man behöver för att aktivt kunna utöva sina demokratiska rättigheter i dagens digitala samhälle. Många av dessa färdigheter hittar man i skolans läroplan. Här kan ni se en översikt över det centrala innehåll som är kopplat till MIK.

Webbresurser

Skolverkets lärmodul om kritisk användning av nätet
Skolverket har byggt upp ett antal moduler med syfte att stötta skolorna inom olika områden. Syftet med den här modulen är att inspirera till diskussioner om informationssökning och källkritik i klassrum och skolbibliotek, helst som en integrerad del av skolans ämnen. 

Mikportalen:
Mikportalen är en sajt där Årstaskolans skolbibliotekarie har  samlat uppgifter och material för att arbeta med grundskoleelevers medie- och informationskunnighet. MIKportalen är uppbyggd efter läroplanens mål och progression kring informationssökning, källkritik, digitala verktyg och säker kommunikation. Alla dessa delar faller inom ramen för MIK.

MIK – Sveriges kunskapsbank, Mediemyndigheten
Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet. Kunskapsbanken har sammanställts av Mediemyndigheten fd. Statens medieråd och innehåller material från medlemsaktörer i nätverket MIK Sverige.  

Mediemyndigheten för barn och unga
Här hittar du stöd, tips och material om barn och ungas medievanor. Materialet är framtaget för pedagoger och vårdnadshavare.

Internetkunskap –  Källkritik, Internetstiftelsen
En sida av Internetstiftelsen är en oberoende, allmännyttig organisation som arbetar för en positiv utveckling av internet. Sidan innehåller vardagskunskap om internet och digitala tjänster, för att alla ska vilja, våga och kunna använda internet.  

Digitala Lektioner – Källkritik, Internetstiftelsen
Digitala lektioner är ett fritt lektionsmaterial kring digital kompetens från Internetstiftelsen. Det kan användas direkt i klassrummet eller för att förbereda lektioner. 

Lilla Krisinfo
Lilla Krisinfo är en sida för barn och unga som är en del av Krisinformation.se och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Mediekompass
Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Bakom Mediekompass står Tidningsutgivarna (TU) som värnar om ett öppet och demokratiskt samhälle. 

Källkritikbyrån
Källkritikbyrån är ett projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet och vilka det är som luras på den svenska fejkarenan. 

Filmpedagogerna – Folkets bio
Filmpedagogernas egenproducerade utbildningsfilm kring teman som mediekonsumtion, reklamfilm, filmers uppbyggnad och filmberättande.

Digitala Workshopar 

Nyhetsvärderaren
Det är lätt att luras av falska nyheter på nätet. Men med rätt metod och lite övning kan vi alla bli bättre på digital källkritik. Nyhetsvärderaren är ett evidensbaserat verktyg som hjälper till med just detta. 

Bad news
Från Fejkade nyheter till kaos! Hur lågt kan du gå? Försök få så många följare som du kan! Ett spel som går ut på att bli mästare i desinformation och skaffa sig så många följare som möjligt. 

Digiteket – Stärk din källkritiska förmåga genom att spela spel
Digiteket är en lärplattform för digital fortbildning framtagen för de som jobbar på bibliotek. Syftet är att vara en guide genom den ibland snåriga digitala djungeln. Här kan man hitta godbitar som även kan vara användbara för lärare som undervisar om källkritik. 

Filmtips

I AV-Play hittar du många titlar på ämnet källkritik, för alla åldrar. Vi har samlat våra bästa tips i samlingen Källkritik.

Filmen som alla borde se: And the king said, What a fantastic machine!
And the King Said, What a Fantastic Machine handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia. Filmens fokus är på hur kameran har använts, hur vi använder kameran idag och hur detta påverkar vårt beteende och i förlängningen hela samhället.

Filmen är gjord med arkivmaterial, från bildmediets början till dagens innehåll från YouTube och sociala medier och den är perfekt för att starta upp ett arbete om källkritik. Det finns en filmhandledning som tar upp många olika aspekter av rörlig bild: Film- och mediehistoria, Mediabranschens affärsmodeller – är de demokratiska?, Filmens språk, Sant och falskt i bildens värld, Prosumenter, är du producent, konsument – eller
både och? och Gör er egen film.

 

Kontakt

Louise Storm Mediepedagog 010 - 357 06 95 Skicka e-post