VR-glasögon och 360-kamera

VR (virtual reality) är ett roligt och enkelt sätt att integrera med den digitala världen, som passar för både ung och gammal. VR är ett sätt att se verkligheten i bild och/eller ljud utan att behöva vara på plats. Du kan vända dig om och se vad som finns bakom dig, vad som finns ovan och under. Som att du kliver in i bilden eller filmen helt enkelt!

När du tar en VR-bild eller video så fångas allt som är runt kameran, 360 grader. Därför kallas VR också många gånger för 360.

Varför VR i undervisningen?

Bild och film används mycket i skolan idag. Vi tittar på film för att få en uppfattning och förståelse samt diskutera hur det ser ut i olika länder och platser. Film är väldigt bra när det handlar om känsliga och svåra frågor. Att använda film i VR förstärker upplevelsen jämfört med vanlig film. Det ger tittaren frihet att själv välja vad hen vill titta på t.ex. vad som sker bakom hens rygg. Det är lätt att få känslan av att själv vara med i händelserna i filmen.

Vilken utrustning?

Ett sätt att kunna uppleva VR är med VR-glasögon (och hörlurar) och en smartphone. Det finns flera olika glasögon att köpa för cirka 200-250 kronor.

AV-Media har glasögon och kamera för utlån, som bokas kostnadsfritt via mediekatalogen. Theta S är en 360-kamera i samma storlek som en mobil. Kameran tar bild/film i 360 grader. Kameran kopplas trådlöst till en mobil som du styr kameran genom. Kameran kan också användas separat. Då får du tanka över bilderna genom USB. Det finns en app kopplat till kameran som du kan ladda hem gratis. Sök på ”Theta” där du köper appar.

Tips! Även utan VR-glasögon kan du se vad du har bakom dig genom att titta på mobilens skärm och vända dig runt med mobilen i handen, du kan också med fingret svajpa dig runt i bilden. Det ger inte samma närvarokänsla men kan många gånger räcka. Använder du en dator så kan du navigera dig runt i bilden genom att med musen klicka och dra i bilden.

Appar för VR-film

  • YouTube – Sök på VR eller 360 för olika exempel på filmer
  • DN.VR – Dagens Nyheter har reportage i VR. En helt ny app där du kan “styra” med din blick.
  • Google Street View – Sök på t.ex. VR, VR news.
  • Facebook kan också hantera VR-filmer och bilder.

Vad behövs för att göra egna VR/360-filmer?

Ett sätt är att använda en speciell kamera som kan spela in både film och bild i 360. Ricoh Theta SC2 är en kamera som fungerar utmärkt och kostar cirka 3000 kronor. Det följer med en app som installeras i mobilen så du kan sköta kameran från mobilen men du kan också använda kameran utan appen i mobilen.

Det finns naturligtvis betydligt mer avancerade sätt att göra 360 filmer/bilder, i olika prisklasser men med detta kommer du långt.

Boka VR-kamera i Mediekatalogen

Manual till VR-kameran 

Boka VR-glasögon i Mediekatalogen

Manual till VR-glasögonen

Tips att använda i skolan

Mobbning

UR har jobbat med tema Mobbning och använt 360-film för att förstärka upplevelsen av hur det är att bli mobbad men också hur en mobbar kan bete sig.

Se kampanjfilmen på Youtube
Film om de medverkandes intryck, tankar och känslor kring upplevelse

Förbered elever inför miljöombyte

Vi har elever som av olika anledningar har svårt för att byta miljö. Det kan handla om en stundande lägerskola eller kanske ett studiebesök. Ett sätt att förbereda eleverna kan vara att någon i förväg filmar hur det ser ut där lägerskolan eller studiebesöket ska vara för att sen titta på filmerna tillsammans med eleverna. Detta görs redan av många pedagoger med bra resultat. Filmar man detta i 360 så ger du eleverna ännu större möjligheter att “vara på plats redan innan”, vilket kan lindra svårigheterna  med miljöbytet och öka kommande närvaro och upplevelse på lägerskolan eller studiebesöket.

Turismen använder sig av samma metod för att locka till sig besökare. Här är ett exempel på hur det kan se ut när man vill visa en ny attraktion, se filmen på YouTube

Nätverka i forum

Det finns en Facebook-grupp som heter ”VR i skolan” där medlemmarna delar sina tips om VR i skolkontext.

Allt om VR/AR

En fantastisk sajt med exempel på vad VR kan användas till: immersivt.se