Upphovsrätt

När vi arbetar med bilder och annan media i skolan måste vi förhålla oss till Upphovsrättslagen. Vi kan inte använda och sprida upphovsrättsskyddat material hur som helst. Låter det krångligt? Det behöver inte vara särskilt komplicerat! Dessutom ger det så kallade skolkopieringsavtalet lärare och elever rätt att till viss del använda skyddade texter, bilder och noter som offentliggjorts i Sverige eller i utlandet. Här kan du hitta mer information om skolkopieringsavtalet

Skolverket

Skolverket har samlat information om vad man får och inte får göra inom vissa kategorier av upphovsrättsskyddat material.

Så fungerar upphovsrätten för texter

Så fungerar upphovsrätt för film, radio och tv-program

Så fungerar upphovsrätt för bilder

Creative Commons

Creative Commons (CC) är en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Creative Commons gör det möjligt genom ett system av licenser.

Under (CC) finns olika typer av licenser. När du använder t.ex. bilder eller musik under CC-licens är det viktigt att du tar reda på vilken typ av licens materialet är publicerat under. Här kan du läsa med om de olika typerna av licenser: Creative Commons 4.0

Hur använder man Creative Commons?

Bilder

Wikimedia Commons Alla bilder är publicerade under (CC). Var noga med att ange upphovsman och källa.

Pixabay Här finns bilder under olika typer av licens. Många är publicerade under CC-0, Upphovsmannen behöver inte anges.  (Pixabay visar även ett urval av professionella foton som går att köpa. De bilderna är märkta med Shutterstocks logotyp)

Flickr Här finns bilder med olika typer av licenser. Sök under ”any licens” för att hitta bilder med (CC)

Unsplash Vackra bilder som är fria att använda. UnsplashFotografier som är helt fria att använda. De har licensen CC-0, vilket innebär att du inte behöver ange upphovsmannen. Ge dock gärna upphovsmakaren credit för bilden genom mallen

PEXELS Alla bilder är publicerade under Creative Commons Zero (CC-0) license. Det betyder att alla bilder är helt fria att använda i vilket syfte som helst.

PurePNG Här är alla bilder i PNG format. De saknar alltså bakgrund vilket kan vara användbart i bland.

Musik och ljud

Här hittar du mycket musik och ljudeffekter som du kan använda i skolan. Det är gratis!

Audionautix –  inget konto behövs

Freemusicarchive –  inget konto behövs

Jamendo – konto behövs

Bensound –  inget konto behövs

SoundBible – inget konto behövs

Free Sounds Library – inget konto behövs

Zapsplat – konto behövs

Soundgator – inget konto behövs

”Bild av Jallen Fosati on Unsplash

Upphovsrättsskolan

Upphovsrättsskolan innehåller inspirerande och motiverande material om upphovsrätt. I Upphovsrättsskolan finns pedagogiskt och spelliknande övningar för elever på grundskolan, lärare och lärarstudenter.

Mediekatalogen

Som lärare eller elev i Kalmar län har du tillgång till mediekatalogen som består av flera verktyg. I Play kan du strömma över mängder filmer och poddar. Allt material är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du får använda filmerna för utbildning och kunskapsinhämtning i och utanför skolan. Förutom Play finns även Plus där du kan skapa egna pedagogiska planeringar och ta del av andras.

Orka plugga: Bildrättigheter

Vems bilder får man egentligen använda och när måste man be om lov? Och vad är en Creative Commons-licens? I den här videon berättar vi hur man kan tänka kring användande av bilder på internet och om upphovsrätt.

MIK för mig – Upphovsrätt
Här får du ett färdigt lektionspaket från Statens Medieråd med ett urval av övningar på temat upphovsrätt som tillsammans tar cirka 200 – 300 minuter. Om du hellre vill, kan du själv välja ut de övningar som du tycker passar för just din elevgrupp i filtreringsfunktionen på startsidan. Där ser du också hur många minuter som beräknas för de olika övningarna.