Lgr 11 är en självklar utgångspunkt för all undervisning. Betoningen i Skriva sig till lärande ligger i lärande. Det är inte primärt en modell för att explicit lära sig skriva utan syftar till att utveckla elevernas förmågor i skolämnena med hjälp av skrivande. Målen presenteras för eleverna så att de vet vad de ska lära sig.
Inspiration och kunskap ger en gemenskap grund kring faktainnehållet i arbetsområdet och det gör att det kommer att vara lättare för eleverna att komma igång i sitt skrivande. Här skapas förståelse för ämnesspecifika begrepp.
Texttyper och skrivstrategier där man arbetar med genrepedagogik och olika texttypers sammansättning och uppbyggnad. Tillsammans skriver man exempeltexter och eleverna erbjuds olika stödstrukturer såsom checklistor, matriser eller skrivmallar.
Skrivprocessen – elever delar digitala dokument med varandra, samarbetar, skriver utkast och återkopplar digitalt till varandra i realtid. Skrivandet sker i par eller enskilt. Eleverna skriver ett utkast på sin text som de sedan kommer att få återkoppling på.
Formativ bedömning och återkoppling elev till elev samt lärare till elev, samt slutlig publicering på digitala sajter för flera mottagare. Återkopplingen sker digitalt och sker utifrån målen och eleverna har ofta någon stödstruktur som t.ex. checklistor eller början-meningar till hjälp.
Bedömning – Slutlig bedömning av elevers lärande via analys av lärare. Lärare bedömer både den enskilda eleven men också gruppens prestation utifrån målet för att kunna planera nya arbetsområden.