Filmtips NO

Sveriges farligaste djur – myt eller verklighet?
Från 7 år
Lärarhandledning finns

Sveriges farligaste djur – myt eller verklighet? Varg, björn, älg eller geting? Ibland kan djur vara farliga för oss människor. De flesta tänker då på rytande djur med vassa tänder och klor. Men de är inte de farligaste djuren. Det är ofta våra husdjur som kan orsaka skador eller de små krypen. I den här filmen går vi igenom de farligaste djuren i Sverige, men också de djur som vi upplever som farliga. Är varg och björn farliga för oss? Hur är det med huggormen? Eller är fästingar och getingar farligare? Och hur är det med husdjuren? Vi får se de djur som vi traditionellt anser som farliga och även de som vi inte tror är farliga – men ändå orsakar dödsfall och skador. När man sett filmen inser man att det kanske är andra djur som man ska se upp för…

Djurens föda – om näringskedjan och ekosystem
Från 9 år

Olika djur äter olika föda på olika sätt. Det finns växtätare, rovdjur, allätare och asätare. Det här utbildningsklippet går igenom vad som är speciellt för dem och vad som skiljer dem åt. Du får också lära dig mer om näringskedjans producenter, konsumenter och toppkonsumenter, samt får en ökad förståelse för vad som är ett ekosystem. Ett utbildningsklipp som introducerar begrepp som växtätare, rovdjur, allätare, asätare, näringskedjan och ekosystem!

Astronomi – Planeterna
Från 7 resp. 10 år

Vi ger oss ut på en resa från solen till stenplaneterna, vidare till gasjättarna och avslutar med isjättarna. Vi jämför jorden med de övriga planeterna utifrån utseende, storlek, gravitation, hur lång tid det tar att rotera ett varv kring sin egen axel, hur lång tid det tar för ett varv runt solen, och yttemperatur.

Vårt solsystem Klipp!
Från 9 år

Vår planet är en del av solsystemet som består av solen, åtta planeter, asteroider, kometer, meteorer, månar och mycket annat. Det här utbildningsklippet går igenom de inre och yttre planeterna i vårt solsystem och berättar lite spännande fakta om var och en av dem. Ett utbildningsklipp som enkelt och lättbegripligt presenterar vårt solsystem!

Spåren av Dinosauriernas tid i Sverige
Från 7 år
Lärarhandledning finns

Det är svårt att tro det, men dinosaurier har vandrat runt i det som nu är Sverige. Vi beger oss ungefär 80 miljoner år tillbaka i tiden. Vad är
evolution? Hur blev dinosaurier fåglar? Hur såg det ut i det som nu är Sverige för 80 miljoner år sedan? Det får vi svar på i den här filmen.

Vattnets naturliga kretslopp
Från 8 år

I naturen pågår ett ständigt kretslopp, där vattnet ändrar sin form beroende på bland annat vädret. I det här utbildningsklippet lär du dig begrepp som avdunstning, kondensering och nederbörd. Du får också veta mer om olika nederbördsformer.

Den färgrika skogen -hösten och året
Från 8 år
Lärarhandledning finns

Vi får veta allt om skogens glada färgskiftningar som mest syns på hösten. Även fotosyntes, nedbrytning och fröbildning förklaras. Varför blir trädens blad gula och röda på hösten? Vad sysslar maskarna i marken med?

Ditt ekologiska avtryck – en film om klimatångest, växthusgaser och förändring
Från 10 år
Miljö
Lärarhandledning finns

Har du klimatångest? Då är du inte ensam, nästan varannan svensk oroas över klimatet. Mest klimatångest har unga tjejer, medan äldre män oroar sig minst. Och visst finns det anledning att oroa sig. Nya undersökningar kommer ständigt med skräcksiffror om höjda temperaturer, smältande isar och konstiga väderfenomen. Är det kört? Eller har mänskligheten någon framtid? Om man förstår vad utsläppen av fossila bränslen åstadkommer, förstår man också vad man ska göra något åt det. Det gäller alla; yngre, medelålders och äldre. I filmen förklaras växthusgaser, atmosfär och orsaker bakom detta. Genom exempel får eleven förståelse för deras eget avtryck. Vi får även råd om hur vi kan minska vårt ekologiska fotavtryck på jorden.

Djurens indelning – En introduktion med Carl von Linne
Från 9 år
Biologi

Lärarhandledning finns

Överallt måste man ha ordning och reda, annars blir saker väldigt röriga. Det gäller även i naturen. Den svenska vetenskapsmannen Carl von Linné skapade ett system för att kartlägga naturen, både växter och djur. Det systemet används ännu idag. I filmen får vi lära oss vad som gör ett djur till ett djur. Vilka olika djurgrupper det finns inom ryggradsdjur och ryggradslösa djur. Vad är en art? Och vad är ett däggdjur? Carl von Linné guidar oss genom filmen och visar exempel på indelning och i ett quiz ska ett djur bor, allt för att träna indelningen av djur.

Fakta om havet
Från 10 år
Biologi
Lärarhandledning finns

För dig som vill lära dig om havens ursprung och nuläge, vattnets kemi och fysik samt de biologiska processerna som pågår både i och kring saltvatten. Med lugnt tempo och fantastiska naturscener förklaras vattnets fysikaliska egenskaper och sätts i ett universellt och biologiskt sammanhang så att den yngre publiken förstår. Utifrån fakta om hav lyfts ekologins grundläggande begrepp samtidigt som haven och vatten beskrivs som en förutsättning för liv både idag och sedan vattnets begynnelse för cirka 3,8 miljarder år sedan.

Sugrör – så kan du agera för en bättre miljö
Från 11 år
Biologi/Miljö
Lärarhandledning finns

Mycket runt omkring oss är gjort av plast. Plast som i enorma mängder hamnar i våra hav och får stora negativa konsekvenser för vår miljö. Haven, djurlivet och även människan tar skada. Hela ekosystem är hotade. Men, det pågår en förändring i samhället där allt fler väljer miljövänliga alternativ istället för plast. Dokumentären Sugrör illustrerar just detta. Vi får en inblick i hur företag och individer gör skillnad genom utbildning, olika samarbeten, policyutveckling och användning av andra alternativ än plast. Sugrör inspirerar oss att ta ställning och ger betraktaren möjligheten att vara en del av lösningen.

Märkningarnas betydelse
Från 11 år
Miljö/Hem och konsumentkunskap
Lärarhandledning finns

Har du tänkt på att det ofta finns olika märkningar på matvaror, kläder och hushållsprodukter? Vad betyder alla symboler egentligen? I den här filmen ska vi titta närmare på några vanliga märkningar. Vi tar reda på varför det finns märkningar, vad det finns för olika märkningar och vad de innebär. Vad innebär det att en vara är ekologisk? Vad betyder det att något är “fairtrade”? Det tar vi reda på i den här filmen!

Vi förklarar digitala begrepp
Från 10 år
Teknik

UR förklarar digitala begrepp. Tjugo korta filmer som förhoppningsvis stärker den digitala kompetensen. Det handlar om allt från hur internet fungerar till vad en algoritm är.

Människokroppen: Hjärtat och blodomloppet
Från 13 år
Biologi/Idrott och hälsa
Lärarhandledning finns

De förser kroppen med syre, renar kroppen från avfall som cellerna producerar, och bekämpar sjukdomar och infektioner. Det här är en film som utforskar
hjärtat och blodomloppet! Vi lär oss också om begrepp som blod och blodkärl, plasma samt röda och vita blodkroppar. Till sist går vi igenom hur vi på bästa sätt håller hjärtat och kroppen frisk!

Pirr
Från 10 år
Biologi

Puberteten kan kännas på olika sätt, den kan vara spännande, jobbig och ibland helt fantastisk. Vi följer med programledaren Tora Sparkles på kroppens resa under de tidiga tonåren. Det handlar om allt från kroppsliga förändringar och kärlek till sociala mediers inflytande och att våga gå sin egen väg. Under resan får vi träffa kända profiler som delar med sig av sina erfarenheter. Vi tar upp de vanligaste frågeställningarna om tonåren och en ungdomspanel diskuterar de olika ämnena som behandlas.

Labba
Från 10 år
NO och matte

Lärarhandledning finns

Reportern Agneta spelar in ett tv-program om kemi, fysik, biologi och teknik. Dessvärre går det ofta fel under inspelningarna. I studion visar Beppe genom roliga och enkla labbexperiment vad som gick snett för Agneta och inspelningsteamet. Beppes experiment kan man enkelt utföra själv, hemma eller i skolan. Ingredienserna går att hitta i en vanlig mataffär.

Kolsvart
Från 10 år
NO

Lärarhandledning finns

På en öde ö upptäcks en sjukdom bland ålar som spolats upp på en strand. Det är en okänd smitta från en annan plats, och kanske en annan tid. Ska frågan
behandlas vetenskapligt eller med gammal folktro och skrock? Det hela är mer komplicerat än det verkar och det är ibland riktigt skrämmande. En äventyrsserie för årskurs 5, som rör frågor kring vetenskap, och ger ledtrådar till begreppet vetenskaplig metod. I varje avsnitt finns ett antal moment som går att förflytta till klassrummet. Laborationer och resonemang tangerar olika delar av naturvetenskapen, och även teknik.

Uppdrag kroppen
Från 10 år
Biologi

Kroppens anatomi för mellanstadiet. Hur fort slår hjärtat när du anstränger dig till max? Vad händer med pulsen när du blir uppskrämd? Hur lång tid tar det för mat att förvandlas till bajs? Vilka delar av kroppen har bäst känsel? Det är frågor som 11-åringarna Nora, Eli och Pella undersöker. I varje program löser de ett uppdrag som är kopplat till ett visst organ eller organsystem i kroppen. Det handlar om hjärta, lungor och blodomlopp, matsmältning, hjärna och nervsystem, skelett och muskler och hud. Organens utseende, placering och funktion presenteras. Dessutom förklarar Helena Thulin, barnläkare, några vanliga åkommor som hicka, förstoppning, växtvärk och blodtrycksfall.

Programmera mera 2.0
Från 10 år
Matte

Till serien finns en lärarhandledning 

En tv-serie om programmering, internet och datorkunskap för barn och elever på mellanstadiet i 11-årsåldern. Här får du lära dig om tekniken bakom det som händer på mobilens och tevens skärm. Du får se en tävling där tre deltagare samarbetar och löser uppgifter som handlar om webbsökningar, sociala medier, robotar, mobilspel och annat. Serien sätter programmering i ett sammanhang, snarare än att lära ut ett specifikt programmeringsspråk. Programledare: Karin Nygårds.

Spegelvänd
Från 10 år
Serien riktar sig främst till årskurs 4-5 i mellanstadiet. Arbetsblad och lärarhandledning finns till serien.

Li tillbringar midsommar i mormors sommarstuga. På vinden hittar hon en magisk spegel och får kontakt med en annan, okänd värld. Samtidigt startar ett forskningsexperiment som på allvar hotar världens existens. Ett äventyr där matematik i många former krävs för att återfå balansen i tillvaron. Dramaserie med matematik och problemlösning.

Den försvunna papegojan Lyssna!
Från 10 år

Tully har en papegoja som plötsligt försvinner. För att hitta sin papegoja måste Tully lösa olika matematikuppgifter. Du kan hjälpa henne med den kluriga
vardagsmatematiken.

Vi lär oss om: Newtons rörelselagar
Från 12 år
Fysik
Handledning finns

Newtons tre rörelselagar är grundläggande för många områden inom fysiken, däribland kollision mellan föremål. I den här filmen ska vi lära oss om Newtons tre rörelselagar; tröghetslagen, accelerationslagen och lagen om verkan och motverkan. Med hjälp av rörelselagarna lär vi oss bland annat varför säkerhetsbälten är så viktiga.

Cellen – Livets byggsten
Från 13 år
Biologi

I den här filmen ska vi undersöka hur olika celler är uppbyggda. Vi får se tecknade modeller av cellernas innehåll bredvid bilder på hur de verkliga cellerna ser ut. Vi jämför djurceller med växtceller. Vi lär oss om begrepp som cellvägg, organell, kloroplast, och vakuol. Och vi lär oss att celler ser olika ut beroende på vilka uppgifter cellerna har. En bra film som tydliggör ett väldigt abstrakt område för eleverna. Bra att den visar både animeringar och fotografier för att göra det abstrakta mer konkret.

Kroppsgranskarna
Från 13 år
Biologi
Handledning finns

Varje dag får vi olika budskap om vad som är hälsosamt och inte, men det är svårt att veta vad som ligger bakom rönen. Hur fungerar våra kroppar? Och hur påverkas de av hur vi lever? Programledare Stephan Yüceyatak söker svar på frågor om vår hälsa genom att träffa experter och forskare. I varje program tar våra två granskande läkarstudenter reda på hur kroppen fungerar genom att testa sina teorier på sig själva.

Så fungerar operativsystem
Från 13 år
Teknik
Handledning finns

Dagens datorer är en blandning av olika typer av hårdvara och mjukvara, men det finns ett program som får dem att fungera tillsammans – operativsystemet! Hur vet datorn hur den ska kommunicera med din nya skrivare? Hur kan datorn köra flera program samtidigt? Och vad är “virtuellt minne” för nåt? Det får vi reda på i den här filmen, som berättar hur operativsystem fungerar! Under filmen lär vi oss också vad CPU, RAM-minne, sekundärminne och hårdvara är för något.

Låt oss bygga internet
Från 13 år
Teknik

Handledning finns

Vad vi än gör nu för tiden så tycks internet hela tiden finnas närvarande. Vi kan få tillgång till massor av information och få kontakt med andra människor på olika sätt. Men vet du hur det fungerar? Vet du hur internet egentligen är uppbyggt? I den här pedagogiska, animerade filmen ska vi få reda på hur man bygger ett internet! Vi reder ut begrepp som LAN, switch, router, TCP och IP.

Klimatresan
Från 13 år
Handledning finns

Följ med fyra svenska familjer på expedition till platser som drabbats av rika länders miljöfarliga livsstil. Vi besöker en elektroniksoptipp i Ghana, ser regnskog skövlas i Brasilien och upplever hur bananplantagens kemikalier skadar miljön i Costa Rica. Resornas mål är att ge insikt om miljöproblem som orsakas av koldioxidutsläpp, överkonsumtion och kemikaliebesprutning av grödor. Programledare Özz Nûjen och miljöforskare Fredrik Hedenus diskuterar hur alla människor kan göra klimatskillnad genom små förändringar i mat-, konsumtions- och resvanor.

Grym kemi
Från 13 år

Vi bekantar oss med kemins värld bortom ämnesbeteckningar och det periodiska systemet. Kemin spelar en betydande roll och finns överallt i vår vardag. Programledaren Brita Zackari tar med hjälp av kemiprofessorn Ulf Ellervik med oss på en resa genom teman som sex, krig, skönhet, träning, droger, njutning och brott. De testar olika saker och gör experiment för att illustrera hur kemin fungerar.

Biogeokemi – Jordens ständiga kretslopp
Från 13 år
Handledning finns

Det finns fyra biogeokemiska kretslopp som vi är beroende av på jorden; kvävets, fosforns, vattnets och kolets. Dessa ska vi undersöka i den här filmen. Vi ska också lära oss om jordens fyra huvudsfärer; biosfären, hydrosfären, atmosfären och litosfären. Och vi går igenom hur kretsloppen rör sig mellan de olika sfärerna, på olika sätt.

Aralsjön – en film om miljöpåverkan
Från 13 år
Biologi
Handledning finns

Aralsjön var en gång världens fjärde största sjö. Ända fram till 1960-talet täckte sjön en yta ungefär lika stor som Småland. Numera ser det ut som en öken. Vad hände med Aralsjön och varför finns det knappt några spår kvar av den idag? Det blir en historia om bevattningskanaler, lokala klimatförändringar, sovjettidens giftiga experiment samt förstörda ekosystem. Den här filmen ger ett bra exempel på vad som händer när man inte tillämpar hållbar utveckling.

Anotes ark i ett land som håller på att försvinna
Från 13 år
Miljö

Stilla havsnationen Kiribati är en av de mest avlägsna platser på jorden, och långt ifrån det moderna samhället. Ändå är det ett av de första länderna som måste ta sig an problemen med klimatförändringarna: Vad händer när ditt land försvinner ned i havet? Den här dokumentären sätter samman två gripande berättelser. Vi får dels följa den kiribatiska presidenten Anote Tongs kamp för skydda sitt folk och landets 4000 år gamla kultur från de stigande havsnivåerna. En kamp som grundar sig i internationella klimat- och mänskliga rättighetsförhandlingar. Och vi får dels träffa Sermary, en ung sexbarnsmamma, som brottas med att migrera sin familj till säker mark på Nya Zeeland. Därmed måste hon också lämna sin kultur och det enda liv hon känner till. Anotes ark fångar nästa steg i problematiken av klimatförändringar. Ett steg som brådskande kräver ny teknik och globala överenskommelser, och som kan förändra det vardagliga livet som vi känner till det. Det här är ett starkt porträtt av den kiribatiska befolkningen som står inför en genomgripande förändring.

Food evolution – vem ska vi lita på
Från 14 år
Biologi

Handledning finns

I denna dokumentärfilm gör vi nedslag på papayaplantager på Hawaii, banangårdar i Uganda och majsfält i Iowa, USA. Här får vi ta del av den polariserande debatten kring mat och GMO, genmodifierade organismer. Det är en debatt som är präglad av stridigheter, misstro och missförstånd. Vi träffar experter och aktivister, men även bönder och forskare från olika delar av världen som ger sina synpunkter på genmodifierad mat.
Filmen vänder upp och ner på debatten kring GMO. De engagerade förespråkarna från båda sidor av debatten är överens om behovet av säker, näringsrik och hållbar mat. Deras åsikter däremot, skiljer sig i vad som utgör sanningen om GMO. Det gör att mat som sådan blir ett ideologiskt slagfält där man ibland tar till tveksamma metoder för att vinna mark.

Redoxreaktioner
Från 14 år
Kemi

Handledning finns

Den ena reaktionen kan inte ske utan den andra. Oxidationer och reduktioner är som Yin och Yang med deras beroende och motsatsförhållande till varandra. Med tydliga animationer till en lugn svensk röst får eleven se hur en kemisk reaktion går till och vad det är som driver dem med den elektrokemiska spänningsserien. Dessutom berättar filmen var omkring oss vi kan se reaktionerna vilket ger eleven möjlighet till ökad förståelse för sin omvärld. Lämplig för åk 8-9 samt för repetition i gymnasiet.