Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Tips på resurser

Från globalamalen.se 

En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. För att möta framtida utmaningar som vi människor och vår planet står inför måste våra industrier och infrastrukturer göras mer inkluderande och hållbara. 

Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till att finna hållbara lösningar för såväl ekonomiska som miljömässiga utmaningar. Det bidrar dessutom till att skapa nya marknader och arbetstillfällen som kan bidra till en effektiv och jämlik resursanvändning. Att investera i hållbara industrier, forskning, miljövänlig teknik och innovation är alla viktiga sätt att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling. 

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 9. 

Staden – infrastruktur, från 5 år
Har du tänkt på allt vi delar på när vi bor tillsammans i en stad? Allt som måste fungera och som vi många gånger tar för givet. Den här serien beskriver hur vår infrastruktur fungerar. Ämnen som seren behandlar: Elnät, Internet, Trafikljus, Gator, Avlopp och Vatten.
Det finns en handledning till serien.

Globala målen – för barn: Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, från 6 år
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 9 är. Kunskapsklippet förklarar vad målet “Hållbar industri, innovationer och infrastruktur” innebär och ger konkreta tips på hur vi alla kan hjälpa till att göra världen bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och filmen ger konkreta tips hur vi ska få vår värld att må bättre.

Bygg din dröm, från 6 år
Oskar har upptäckt ett problem. Alla har inte någonstans att bo! Men med hjälp av Oskars syremaskin skulle man göra så att människor kan bo även i rymden. 

Makeriet : Innovation, från 6 år
Innovation betyder ny idé, och i säsongens sista Makeriet skapar Erik och Arantxa en ny lek – Makerietleken, tillsammans med Klara som är på besök. I leken hjälps man åt att komma på nya saker tillsammans och sedan är det bara det roligaste kvar – att bygga.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Transport – Professor Lunatusfrån 7 år
Transport – fart och rörelse! På hjul, på spår, på vatten och i luften. Har du någon gång funderat över hur du tar dig fram där du bor? Eller hur varorna du köper kommer fram till butiken? Är det skillnad nu mot förr i tiden? I den här filmen berättar professor Lunatus intressanta saker om cykelns vevparti, motorcykelns kugghjul, bilens kardanaxel, bensin- och elmotorer, ånglok och moderna lok, frakt- och passagerarfartyg, glid- och motorflygplan, jetflygplan och raketer. 
Det finns en handledning till filmen.

Globala mål i sikte: Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, från 10 år
Industrin ska ansvara för att alla produkter tillverkats på ett miljövänligt sätt. Och uppfinningar och teknik ska vara tillgängliga för alla, oavsett var i världen man bor. På så sätt kan fler få ett bättre liv. Avsnittet avslutas med tips på vad man själv kan göra för att bidra till mål nio.
Det finns en handledning till serien.

Programmera mera 2.0 säkerhet, från 10 år
Om hur man håller sig säker i den digitala världen. Vad ska man akta sig för på nätet? Tips på hur man på bästa sätt skyddar sig mot virus, phishing och attacker. Deltagarna får en utmaning som handlar om att rangordna lösenord utefter hur säkra de är. I den andra utmaningen ska deltagarna dekryptera ord med hjälp av krypteringsnycklar.
Det finns en handledning till serien 

Orka plugga: Vad är internet?, från 13 år
För många är internet en självklar del av livet, men vad är internet egentligen och hur funkar det? 

Genomskåda algoritmenserie med poddavsnitt från 13 år
Vi utforskar de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet. Det kan handla om allt från vem som bestämmer vilka nya emojier som ska finnas i din telefon till hur diktaturer kontrollerar nätet för sina medborgare. 

Vi lär oss om broar, från 11 år
Vi människor behöver broar för att kunna ta oss fram på ett lättare sätt. Men hur fungerar en bro egentligen?
Den här filmen visar vilka olika konstruktioner en bro kan ha. Vi undersöker vilka olika sorters broar som finns, samt vad skillnaden mellan en bro och en viadukt är. Vi lär oss många olika begrepp som stödyta, brobana och brospann. Vi får se exempel på vad som händer när en bro inte är korrekt konstruerad, samt några speciella broar som finns runt om i världen!
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Byggnaderna som förändrade världen: Resor, från 13 år
Alla större städer kräver en komplex väv av infrastruktur för att kunna transportera varor och människor. London har världens allra första tunnelbana. Den påbörjades 1860 och de innovationer som introducerades då lever vidare i alla efterkommande tunnelbanor. Berlin Tempelhof, byggd mellan 1936 och 1941, anses vara den första moderna flygplatsen. Och den oansenliga Strömsundsbon i Jämtland är faktiskt den första moderna snedkabelbron, en brodesign som idag är världens vanligaste. 

Uppfinningar genom tiderna, från 13 år
I det här programmet lär vi oss om tre olika svenska uppfinnare och deras uppfinningar! Hur kom Sten Gustaf Thulin på idén om plastpåsen? Vad är historien bakom Tetra Pak? Hur fick Petra Wadström idén att rena vatten med hjälp av solen? Dessa historier berättar vi om i det här programmet.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Kjellkoll : Mål 9 : Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, från 13 år
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 9: hållbar industri, innovationer och infrastruktur. En väl fungerande och hållbar infrastruktur genererar flera positiva effekter och främjar ekonomisk tillväxt och utveckling. Anders Wijkman berättar om cirkulär ekonomi för en hållbar framtid.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Bikes vs Cars
Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Aktivister och politiker runt om i världen försöker bryta sig fria från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar i världen än idag. Fredrik Gerttens nya film Bikes vs Cars skildrar en global kris vi alla innerst inne vet att vi måste tala om: Klimatet, jordens resurser, städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänat på privatbilismens framväxt investerar miljarder varje år på lobby och reklam för att skydda sina affärer. I filmen möter vi aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken.
Det finns en handledning till filmen med koppling till Globala målen.

Forskare för framtiden, från 16 år
Möt forskarna som formar morgondagen! I varje avsnitt lär du känna en forskare och hens drivkrafter. Forskarna kommer ur den absoluta eliten av svensk vetenskap, och alla bär de på en vision om vad vetenskapen kan bidra till. 

Den mobila revolutionen – Mobiltelefonen kopplar upp Kenya, 19 år
Många kenyaner lever i extrem fattigdom och saknar tillgång till rent vatten och toalett, men i stort sett alla har en mobiltelefon. Tack vare en innovativ betalningslösning har kenyaner paradoxalt nog kunnat göra mobila bankärenden långt före oss i västvärlden.

Big cities: uppfinnarverkstad för alla, från 19 år
Allt fler fabriker och mycket produktion av varor flyttas till Asien. Därför har man i Hamburg startat ett fabikslabraorium (Fab Lab) som är öppet för allmänheten. Här finns tillgång till avancerade maskiner och dataprogram, som annars bara finns i fabriker och stora företag, till exempel 3D-skrivare och laserskärare. Här kan besökare bland annat bygga sina egna mobiltelefoner eller andra uppfinningar.