Mål 6: Rent vatten och sanitet

Tips på resurser

Från globalamalen.se: 

Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för människors hälsa och en hållbar utveckling. Vatten är också en förutsättning för världens livsmedelsproduktion och energiproduktion och brist på vatten kan därför bli orsak till konflikt, både inom och mellan länder. Men vatten är inte nödvändigtvis en källa till konflikt, vattentillgångar kan också fungera som enande kraft som stärker samarbete och skapar lösningar för fred. 

En av tre personer världen över lever idag utan tillgång till grundläggande sanitet, vilket orsakar sjukdom och skapar en ohälsosam miljö som särskilt drabbar människor som lever i fattigdom. I synnerhet drabbas kvinnor och flickor som ofta ansvarar för familjens vattenförsörjning, vilket leder till förlorade inkomstmöjligheter och missade skoldagar. Tillgång till rent vatten och sanitet för alla är grundläggande för människors hälsa och utveckling. 

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 6. 

Rädda världen : Vatten, upp till 5 år
Robin vill inte bada. Han ska rädda världen och spara vatten. Men är en dusch i grannens vattenspridare det bästa sättet?
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Barr och pinne räddar världen: Toalettvett, upp till 5 år
En äldre herre tar bort ett plåster från sin tinning och slänger det i toalettstolen! Barr och Pinne rycker ut och hinner fram i sista sekund, så att Pinne kan fånga plåstret innan det landar i toastolen. Hage i kontrollrummet trycker på den magiska knappen och mannen somnar, men varken Barr eller Pinne vet vad man ska göra med plåstret och vad man egentligen får slänga i toaletten. Som tur är vet Stickan allt och han poängterar: Att slänga skräp i sin toalett, det är långt ifrån rätt.
Det finns en handledning till serien. 

Globala målen – för barn: Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla, från 6 år
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 6 är. Kunskapsklippet förklarar vad målet “Rent vatten och sanitet för alla” innebär och ger konkreta tips på hur vi kan hjälpa till att göra världen bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och filmerna ger konkreta tips på hur vi ska få vår värld att må bättre.

Bara vanligt vattenfrån 6 år
Vatten finns i flytande form, som fast och som gas. Vattnet cirkulerar runt, runt: avdunstar från haven och bildar moln som regnar. Det finns väldigt mycket vatten på jorden, men vattnet ska användas av många och till många olika saker. Vi människor behöver vatten, men det gör alla djur och växter också. Naturen behöver vatten för att vi ska få mat – och vanligt sötvatten är faktiskt vårt viktigaste livsmedel. Vatten är superviktigt! Syftet med serien är att lära sig om vattnets kretslopp och om vattnets olika egenskaper och användningsområden. Men också att ge kunskap om vattnets olika former – fast, flytande och gas, samt övergångarna däremellan.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Färskvatten – vårt viktigaste livsmedel, Från 7 år
När du öppnar kranen för att dricka vatten, borsta tänderna, tvätta bilen eller ta ett dopp i poolen använder du färskt dricksvatten. Vatten är vårt viktigaste livsmedel, utan vatten skulle allt liv på jorden dö ut. I många år ansåg vi att det fanns obegränsat med vatten och att det inte hade någon betydelse att vi var lite slösaktiga. Verkligheten har kommit ikapp oss och våra grundvattennivåer har sjunkit. Därför måste vi vara ytterst försiktiga med hur vi använder vårt vatten. I den här filmen får vi veta mer om vårt vatten och vad vi kan göra för att spara på vattnet.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Globala mål i sikte: Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla, från 10 år
Alla människor borde ha tillgång till rent dricksvatten, en toalett och ett fungerande avlopp, men så är det tyvärr inte. Rent vatten är en livsviktigt och begränsad resurs så därför måste vi alla hjälpas åt att ta hand om vattnet. Handfasta tips om vad man själv kan göra för att spara på vatten, och bidra till mål nummer sex, får du i slutet.

Jobb i staden : Janne gör dricksvatten, Från 10 år
Vi följer Jan Hallberg på Lovö vattenverk under en dag på hans jobb. Jan övervakar vattnets väg från sjön, hur det tar sig genom silar och renas med kemikalier innan det blir till drickbart vatten.
Det finns en lärarhandledning till serien

Vatten en global utmaning, från 11år
Filmen berättar om den ojämlika tillgången som råder på rent vatten. Hur brist på rent vatten skapar problem för hela länder och för människors hälsa. Hur vi använder vatten i jordbruk, industri och för personligt bruk. Vatten kan vara en källa till konflikter mellan länder där vattentillgången är knapp. Filmen berör avsaltning som en lösning på vattenbristen och hur man med nya metoder kan bevattna på ett mer effektivt sätt.
Det finns en lärarhandledning till serien.  

Mr. Toilet – hållbar sanitet för alla, från 13 år
För en främling är han en kille som är besatt av toaletter, men för dem som känner honom är han Mr Toilet”, en korsfarare för global sanitet. Jack Sim, som växte upp i Singapores slumkvarter, vet allt om att inte ha en ordentlig toalett. Nu ägnar han sitt liv åt ett problem som ingen vågar prata om: Skit.
Att inte ha en plats att gå på är inte bara ett besvär; det är ett problem som påverkar 2,4 miljarder människor över hela världen. Enbart i Indien dör 200 000 barn varje år till följd av brist på sanitära anläggningar, medan kvinnor regelbundet våldtas för att de måste utföra sina behov i offentliga utrymmen.
Jacks barn beskriver honom som en 12-åring instängd i en 60-årings kropp. Han är full av skämt och det kan vara svårt att ta honom på allvar. Men han använder humor som ett vapen för att bekämpa diverse toalettabuer. Han grundade World Toilet Organization och har tillbringat de senaste 13 åren med lobbyverksamhet i 193 länder för att öka medvetenheten om vikten av sanitära anläggningar. Han har även framgångsrikt lobbat FN för att skapa den första internationella dagen för toaletten – den 19 november.
Det finns en handledning till filmen.

Härifrån till hållbarheten: Vattenbrist, från 13år
Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi har kommit på en dusch som går på tio liter vatten som renar sig självt. Kanske kan det här vara en lösning på vattenbristen som förutspås bli värre i spåren av klimatförändringen? Mahdjoubi diskuterar hur man tar en idé till produktion, och allt man lär sig på vägen om man inte är rädd för att ha fel.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Härifrån till hållbarheten: Vattenbrist, serie från 13 år
Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi har kommit på en dusch som går på tio liter vatten som renar sig självt. Kanske kan det här vara en lösning på vattenbristen som förutspås bli värre i spåren av klimatförändringen? Mahdjoubi diskuterar hur man tar en idé till produktion, och allt man lär sig på vägen om man inte är rädd för att ha fel.
Det finns en handledning till serien. 

Kjellkoll: Mål 6 : rent vatten och sanitet, från 13år
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 6: rent vatten och sanitet. I Sverige är vattentillgången relativt god men en utmaning är att förbättra vattenstatusen i sjöar och vattendrag samt att anpassa vattenförsörjning till låga grundvattennivåer. Meteorologen Helen Tronstad är bekymrad över torkan och grundvattnet i Sverige.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Fatta fakta – Vattenreningfrån 13 år
Hur gör människor för att få rent dricksvatten? Vi besöker Lovö vattenverk och träffar Johanna Ansker som berättar hur vattenrening går till. Varje år dör ungefär 10 miljoner människor av förorenat vatten. Oftast är det för att avloppsvattnet inte har renats, och därför blandas med dricksvattnet. 

Big Cities: Vatten för alla, Från 19 år
Ett stort antal invånare i Mexico City saknar tillgång till vatten. Isla Urbana är en organisation som arbetar för att hitta lösningar på problemet med vattenbrist. De tittar bland annat på system för att använda regnvattnet.