Mål 5: Jämställdhet

Tips på resurser

Från globalamalen.se: 

Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser. Alla former av våld, diskriminering och skadliga sedvänjor mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som hela samhället. Det har bevisats om och om igen att politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män bidrar till alla dimensioner av hållbar utveckling. 

Att avskaffa alla former av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet, utan också avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential. 

Vi har samlat filmer som anknyter till Internationella kvinnodagen under marsfliken i vår Filmkalender.

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 5. 

Globala målen – för barn: Mål 5: Jämställdhet
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 5 är. Kunskapsklippet förklarar vad målet “Jämställdhet” innebär och ger konkreta tips på hur vi alla kan hjälpa till att göra världen bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och filmerna ger konkreta tips på hur vi ska få vår värld att må bättre.

Med all rätt – Andrea, från 6 år
Om rätten till en meningsfull fritid. Enligt barnkonventionen är alla barn lika mycket värda. Varje barn har dessutom rätt till lek, vila och fritid. Här träffar du Andrea. Hon älskar sin häst Lingo. En dag får hon veta att ridskolan ska läggas ned för att pengarna behövs till en ny ishall. Är det verkligen rätt att göra så? Är en sport viktigare än en annan?
Det finns en lärarhandledning till serien.

Globala mål i sikte: Mål 5: Jämställdhet, från 10 år
Jämställdhet mellan män och kvinnor är bra för alla och påverkar samhället till det bättre. Egentligen borde det inte vara så svårt att ha ett jämställt samhälle, och ett första steg är att tänka på hur man själv beter sig. Avsnittet avslutas med konkreta tips om vad du kan göra för att bidra till mål fem.
Det finns en handledning till serien.

Nyfiken på Sverige : Jämställdhet, från 10 år
Vad jämställdhet är, och hur jämställdheten ser ut i Sverige förklaras på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en bild av det svenska samhället. Det finns mycket kvar som kan bli bättre, trots att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Människor för ändring – Selma Lagerlöf, från 10 år
För hundra år sen hade kvinnor varken rösträtt eller samma rättigheter i övrigt som män. Men det fanns medborgare som krävde förändring, en av dem var författaren Selma Lagerlöf. Hon vägrade anpassa sig och trotsade konventioner på många sätt. I dag har kvinnor och män rösträtt på lika villkor, men är samhället jämlikt? EU-minister Birgitta Ohlsson berättar hur Selma Lagerlöf gjort det möjligt för henne att kunna vara politiker i dagens samhälle.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Suffragettefrån 11 år
De var arbetande kvinnor som såg att fredliga protester inte gett någonting trots decenniers kamp. De insåg därför att en radikal kamp var den enda vägen till förändring. De riskerade att förlora sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv – allt i kampen för lika rättigheter. Maud är en vanlig arbetare som blir indragen i rörelsen av en slump. Plöstligt upptäcker den fredliga småbarnsmamman Maud att hon har blivit en eftersökt aktivist… Suffragette är ett spännande drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen. Kvinnor tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek mot en allt mer brutal stat.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Rött kort, från 13 år
Afrooz är stjärnan i ett damfotbollslag i Iran och efter många års hårt arbete blir hennes dröm sann: laget är i final i slutspelen i Malaysia. Men på flygplatsen visar det sig att Afrooz man, en känd TV-profil, har dragit in hennes resetillstånd. I Iran behöver en kvinna sin mans tillåtelse att resa och nu tror alla att hennes enda lösning är att övertala sin man att ändra sitt beslut. Men Afrooz är inte den som stillatigande accepterar sitt öde. Nu börjar istället en hård kamp för makten över sitt eget liv.  

En kvinnas val, från 13 år
Maryam älskar sitt arbete som läkare på ett sjukhus på den saudiska landsbygden, även om det finns manliga patienter som vägrar att behandlas av henne. När hon blir inbjuden till en läkarkonferens utomlands känner hon sig glad och bekräftad. Men det vänds snabbt till besvikelse när myndigheterna kräver medgivande från hennes pappa, som råkar vara bortrest. Fler motgångar sker, och frustrerad och arg bestämmer sig Maryam för att ta saken i egna händer, och se till att göra sin röst hörd. Med hela det patriarkala styret emot sig anmäler hon sig som kandidat i det kommande kommunvalet.
Det finns en handledning till filmen. 

Internationella kvinnodagen 8 mars, från 13 år
Varje år den 8 mars firas den internationella kvinnodagen. Men varför firar vi dagen och vilka förändringar har skett de senaste hundra åren?
I det här utbildningsklippet får du lära dig om några av de viktiga händelser som har förbättrat kvinnors ställning i världen, och därmed ökat jämställdheten mellan män och kvinnor.
Till filmen finns följande extramaterial: Kahoot!, Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz), Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk), lärarhandledning, manus

Kjellkoll: Mål 5 Jämställdhet, från 13 år
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 5: jämställdhet. I Sverige talar vi bland annat om mäns våld mot kvinnor, att kvinnor har lägre pension än män och att det finns färre kvinnliga chefer och kvinnor i maktposition. Men vi talar även om hälsoskillnader mellan kvinnor och män samt om kunskapsskillnader mellan pojkar och flickor. Vad kan vi göra med våra förutsättningar i Sverige för att skapa en bättre värld?
Det finns en handledning till serien.

PK mannen, serie från 13år
Med sina nyvunna kunskaper om normer och hur en medveten man ska navigera för att inte kränka någon börjar Musse känna sig rätt säker i sin kostym. Han bestämmer sig därför för att försöka uppfostra den enligt honom ganska hopplösa boxaren Senan. Trots att Musse känner sig medveten och fullärd efter sina lärdomar och misstag trampar han ofta i klaveret i sin strävan att vara en schysst, förstående och öppen man. Är det kanske till och med så att Senan är den som har bäst koll? Syftet med serien är att användas i skolans arbete med värdegrund, och att främja alla individers lika värde och lika rättigheter. 

Light fly, fly highfrån 13 år
För unga människor i Indien i dag kan idrott vara biljetten till ett bättre liv. Thulasi är en av flera tjejer som boxas för att ta sig ur ett liv i fattigdom, men oddsen är emot henne. Tillvaron är en kamp mot kastsystemet, sexuella trakasserier och pressen att gifta sig. Hon förväntas acceptera sitt öde längst ner på den sociala stegen, men Thulasi vägrar kompromissa och är beredd att riskera allt för att nå sina drömmar. Filmen är en flerfaldigt prisbelönt dokumentär som synliggör de utmaningar som många jämlikhetssträvande kvinnor står inför.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Girls & Boysfrån 13 år
Sextonåriga Nour vill bli av med oskulden, men hon kan ju inte ens snacka med killar och hur sjutton ska hon då få någon i säng? Girls & Boys är en snygg, smart och rolig film som bjuder på både skratt och allvarliga frågeställningar i en elegant filmisk dans. I ett genomtänkt och stilrent universum är tjejerna framfusiga och skrytsamma medan killarna trippar runt i höga klackar, ph (punghållare) och åtsittande kläder och oroas över andras omdömen. Ett enkelt men genialt grepp som synliggör normer och väcker frågor om könsroller, genus och presentation.
Det finns en handledning till filmen med fokus på Globala målen.

Världens modigaste flickor, från 13 år
När skolorna i Tanzania har lov börjar säsongen för könsstympning. Trots att det är olagligt så stympas tusentals unga flickor varje år, med förödande resultat. Med risk för sina liv tvingas barn som 12-åriga Rosie fly från sina familjer för att undgå det livsfarliga ingreppet. Enda säkra platsen är ett sk safe house, ett skyddat boende som drivs av aktivisten Rhobi Samwelly. Det här är, trots ämnet, en vacker, inspirerande och hoppfull film om modiga unga flickor som står upp för sina mänskliga rättigheter och som kämpar för förändring.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

 AVA, från 13 år
Ava är en film om att vara ung tonåring i ett strikt traditionellt samhälle. Filmen är baserad på regissören Sadaf Foroughis egna erfarenheter. Filmen följer Ava, en ung tonårig tjej som bor med sin familj i Teheran. Hennes huvudbry är som vilken annan tonårings; vänner, skolan, killar och sin musik. Men när hennes mamma misstänker att hon har ett förhållande med en kille, och till och med tar henne till gynekologen, känner Ava sig kränkt, arg och misstrodd. I sina försök att försvara sig drivs hon till att göra uppror mot de regler och begränsningar som både hennes föräldrar, skolan och samhället lägger på henne. Det är ett vackert och gripande drama med flera starka kvinnoporträtt ifrån debutfilmaren Sadaf Foroughi.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Könsroller, från 13 år
Den här filmen är tänkt som en grund för diskussioner kring könsroller. Vad är manligt och kvinnligt? Måste man välja? Vi följer Isabell som undrar över könsroller. Hon möter bland annat genusforskare och föreläsare som förklarar var könsroller och normer kommer ifrån. I filmens handledning finns kopplingar till läroplanen och förslag på diskussionsfrågor att arbeta vidare med i klassen.   

En flickas framtid, från 13 år
En film som följer det riskfyllda livet på en av Afghanistans banbrytande skolor för flickor. Zabuli Education Center är den första skolan för tjejer i Deh’Subz, en by i landsbygdens Afghanistan. För att hålla skolan igång måste grundaren Razia Jan hantera både hot från talibanerna, ogillande familjemedlemmar och den ångest som vissa flickor har inför sin livssituation. Filmen visar de svårigheter som Zabuli står inför; hur deras starka önskan om utveckling hela tiden utmanas av en djupt konservativ kultur.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Silvana – väck mig när ni vaknat, från 13 år
Silvana Imam har de senaste åren tagit Sverige med storm och hennes kompromisslösa texter har fångat en generation. I ”Silvana- Väck mig när ni vaknat” får vi följa henne på nära håll från undergroundartist till ikon, en resa som innehåller framgångar, motgångar och, inte minst, kärlek. Det är en unik skildring av en artists genombrott och hennes kamp med rollen som förebild och sina egna förväntningar. Eller helt enkelt Silvana Imam bakom den offentliga mediebilden.
Det finns en handledning till filmen.

Medan vi såg på, från 14 år
När vi diskuterar sexuella övergrepp eller andra våldsamma situationer fokuserar vi ofta på förövare och offer. Men i dag hör vi allt oftare om den passiva åskådaren som står bredvid utan att ingripa. #Metoo-rörelsen uppmärksammade sexuella trakasserier, övergrepp och maktmissbruk som allt för länge har varit en accepterad del av vårt samhälle. Men den uppmärksammade också behovet av strukturella samhällsförändringar och verktyg för att förebygga trakasserier och övergrepp – främst mot kvinnor.
Filmen utforskar rollen som åskådare – särskilt bland grupper av vänner, lagkamrater, klasskamrater och medarbetare – där sexuella trakasserier, övergrepp och andra former av könsrelaterat våld upprätthålls. Den riktar särskild uppmärksamhet åt hur dynamiken och kulturen ser ut och verkar i dessa grupper och som bidrar till att normalisera sexism och misogyni; en hatisk attityd mot kvinnor. Filmen poängterar också vikten av att uppmuntra människor till att vara aktiva åskådare som kan leda vägen för att utmana och förändra de sexistiskt kulturella normerna. Normer som alltför ofta leder till könsrelaterat våld.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

The empathy gap – en film om jämställdhet och manlighet, från 14 år
I The Empathy Gap undersöker Thomas Keith hur olika budskap kortsluter mäns förmåga att empatisera med kvinnor, respektera dem som jämlikar och ta feminismen på allvar. Keith utforskar samhällets och populärkulturens viktigaste budskap om manlighet; de ska förvärva materiell rikedom, möta konflikter med aggression, härda sig, undertrycka alla mänskliga känslor utom ilska och se kvinnor först och främst som sexobjekt. Dessa budskap nedvärderar inte bara kvinnor, utan underminerar mäns inneboende förmåga till omsorg och empati. Keith visar också hur män som bryter mot dessa normer lever lyckligare och friskare liv.
Det finns en lärarhandledning till filmen 

Framtidsfokus – Jämställdhet, från 14 år
Arbetslivet i världen domineras fortfarande av män. I Mellanöstern är bara 25 procent av kvinnorna ekonomiskt aktiva och i världen utförs 75 procent av det obetalda arbetet av kvinnor. Att vara kvinna är för många ett hinder i arbetslivet. Men så behöver det inte vara. Företag behöver all talang, från båda könen, för att ha en chans i framtiden. Kvinnliga konsumenter utgör en gigantisk marknad och med en jämn könsrepresentation i ledning och styrelser finns möjlighet till bättre affärer. Därför är det viktigt att organisera strukturer så att föräldrar kan dela på ansvar för barnen. Skandinavien ses här som ett gott exempel. • Hur kan jämställdheten på jorden öka? Film som behandlar de Globala målen 5 och 8.
Det finns en lärarhandledning till filmen.

Heder, från 15 år
När Nadja vid ett par tillfällen ses tillsammans med en kille från klassen uppstår snart ett rykte. Nadja har umgåtts med en kille, varför det? Vad gjorde de? Och framför allt, vem har hört talas om det? Det visar sig snart att alla känner till det, och familjen har ett möte. Nadjas faster försöker övertala Nadjas pappa att tillrättavisa Nadja. Han måste återupprätta hennes rykte, familjens rykte och familjens heder. 

Vad ska folka säga?, från 15 år
Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter. Vinnare av Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018.
Det finns en handledning till filmen. 

RBG, 15 år
85-åriga Ruth Bader Ginsburg som gick bort 18 september 2020, var domare i högsta domstolen, kvinnorättskämpe och folkets hjälte. Julie Cohen och Betsy Wests dokumentär följer den legendariska ikonen i livet som ofrivillig superstjärna, och gick rakt in på amerikanska biotoppen. Konsensus är att Ruth Bader Ginsburg är en mänsklig förebild vars digra livsgärning kräver ett personporträtt som RBG.