Mål 4: God utbildning för alla

Tips på resurser

Från globalamalen.se: 

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle. 

Utbildningssystem världen över måste möta människors behov under hela livet – från förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning, samt alla människors lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv. Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle. 

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 4. 

Med all rätt – Viggofrån 6 år
Om rätten till utbildning. Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till utbildning, social trygghet och skälig levnadsstandard. Här möter du Viggo. Han har lärt känna en kille som brukar hålla till på fotbollsplanen. Det visar sig att pojken inte går i skolan och att han bor i en husvagn. Viggo kan inte sluta tänka på pojken på fotbollsplanen.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Globala målen – för barn: Mål 4: God utbildning, från 6 år
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 4 är. Kunskapsklippet förklarar vad målet “God utbildning” innebär och ger konkreta tips på hur vi alla kan hjälpa till att göra världen bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och filmerna ger konkreta tips på hur vi ska få vår värld att må bättre.

På väg till skolanfrån 7 år
I fyra avskilda hörn av vår planet bor Jackson, Zahira, Samuel och Carlito. De delar samma törst efter kunskap och vet att utbildning är avgörande inför framtiden och kanske till och med för deras överlevnad. Vi får se vad dessa fyra elever dagligen måste konfronteras med för att nå sitt mål. De övervinner enorma avstånd över förrädiska landskap och genom att ta steget utanför hemmet lämnar de inte bara barndomen bakom sig utan får även se ny värld öppna sig. Från de farliga savannerna i Kenya till de slingriga stigarna i Marockos Atlasberg och den tryckande hettan i södra Indien, till de vidsträckta och svindlande platåerna i Patagonien. På väg till skolan är dokumentären som ger inblick i hur några unga människor, trots svårigheter försöker förbättra sina livsvillkor genom att kämpa hårt för sin utbildning. Filmen har vunnit pris som bästa dokumentärfilm vid franska Cesar Awards 2014!
Det finns en handledning till filmen.

Globala mål i sikte: Mål 4: God utbildning för alla, från 10 år
Att få utbilda sig och gå till skolan är en mänsklig rättighet som gör världen mer jämlik och rättvis. Tyvärr har inte alla samma förutsättningar. I slutet får du konkreta tips om vad man kan göra för att bidra till mål nummer fyra.
Det finns en handledning till serien.

A som i Akeelahfrån 11 år
”A som i Akeelah” är en upplyftande berättelse om att kämpa emot alla odds, att följa sin dröm, och att aldrig ge upp. Akeelah växer upp i ett tufft kvarter i Los Angeles, där det gäller att vara duktig i idrott eller kunna rappa. Men Akeelah är inte som andra ? hon är bokstavligt talat en naturbegåvning på att stava, och med skicklig hjälp från läraren Joshua (Laurence Fishburne), och trots moderns (Angela Bassett) protester, anmäler hon sig till en nationell stavningstävling. Fortare än duhinner stava till G-E-N-I-A-L, börjar Akeelah den hårda vägen mot den absoluta toppen.  

Malala – vägen till Nobels fredsprisfrån 13 år
Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan. Hennes vänner, Shazia and Kainat, blev också skadade i samma attack, men till skillnad från Malala blev de kvar i Swatdalen under ständigt polisskydd. I den här filmen reser regissören Mohsin Abas dit för att träffa Malalas vänner och samtidigt belysa de försämrade villkoren för kvinnors rättigheter. OBS! Vi förvarnar om att filmen har starka berättelser och bilder.
Det finns en handledning till filmen.

Kjellkoll : Mål 4: god utbildning för alla, från 13 år, ljud
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 4: god utbildning för alla. I Sverige har vi en hög utbildningsnivå och en stark tradition av folkbildning. Men skolan idag lider av bristande likvärdighet mellan skolor, skillnad i resultat mellan pojkar och flickor, samt lärarbrist.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Jamila, från 13 år
Jamila ska uppträda i skolan med Maryam och hennes coola kompisar. Inget får distrahera Jamila idag, inte ens lillasyster Leilas frågor om deras asylansökan. Men när polisen dyker upp i skolan kan Jamila inte stänga ute sin oro. Ska hon uppträda och riskera sin och Leilas säkerhet, eller ska hon avstå och svika Maryams gäng? Hur ska hon då få dem att förstå det utan att avslöja familjens asylstatus?
Filmcentrum har gjort en handledning till filmen med fokus på Globala målen.

Scaffolding, från 14 år
Asher är 17 år och hjälper sin pappa på byggnadsställningarna. Pappan ser det som självklart att sonen ska följa i hans fotspår och ta över verksamheten. I skolan har Asher det svårare och hans hetsiga humör gör att han lätt hamnar i konflikter. Men det finns en lärare på skolan som Asher gillar och vars stora intresse för litteratur smittar av sig. När en oväntad tragedi inträffar förändras allt. Tal Hebreiska.

Mitt land, mitt liv, min skola, från 19 år, ljud
Hur går en morgonsamling till på en skola i Idlib? Varför läste lärarinnan i Kabul poesi för sina elever? Vad händer när läraren blir skjuten i klassrummet i Mogadishu? Mitt land, mitt liv, min skola handlar om skolsituationen, utbildningshistoria och bildningskanon i de länder varifrån många elever i svenska skolan kommer. Bland annat Syrien, Afghanistan och Somalia. I programmet medverkar elever, lärare och forskare. 
Det finns en lärarhandledning till serien.

En skola för alla : Goda relationer, från 19 år
Läraren Katarina Åkerman Gustafsson och hennes före detta elev Emil Häggbom samtalar om vikten av goda relationer, och hur viktigt det är att skilja på beteende och person. Med ett empatiskt förhållningssätt kommer man långt. 

En skola för alla : Inkluderande undervisning, från 19 år
Läraren Katarina Åkerman Gustafsson diskuterar med sin före detta elev Emil Häggbom om vad som är viktigt när det gäller inkluderande undervisning. De pratar om vikten av att erbjuda olika undervisningssätt, om elevmedverkan och tydlighet kring förväntningar och betygskriterier. Och hur kan man avdramatisera prov och utvärderingar? 

Ring lärarcoachen : Inkludera SVA elever19 år, ljud
Högstadieläraren Frode har tidigare undervisningserfarenhet från Komvux och SFI. Nu undervisar han istället nyanlända ungdomar på högstadiet. Ungdomarna har diametralt olika förutsättningar – både vad gäller ålder och språknivåer. Hur gör man som lärare i svenska som andraspråk för att inkludera alla i en klass med nyanlända? I studion finns lärarcoach Annica Gärdin som handleder och coachar.