Mål 3: Hälsa och välbefinnande

Tips på resurser

Från globalamalen.se: 

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar. 

Under de senaste decennierna har stora framsteg gjorts för att förbättra människors hälsa globalt, till exempel så har barndödligheten minskat med 50% sedan 1990. Investeringar i hälsa genom förebyggande insatser och modern och effektiv vård för alla gynnar samhällets utveckling i stort och skapar förutsättningar för människors grundläggande rättigheter till välbefinnande. 

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 3. 

 

Bacillakuten – Vaccinationer, från 5 år
Petter Oest ger tips på hur vi undviker att bli sjuka och vad vi gör när vi väl har blivit sjuka. I programmet om vaccinationer jagar Petter Oest och barn från publiken virus och bakterier tillsammans med barnläkaren Ola Andersson som också svarar på barnens frågor om vattenkoppor, barnsjukdomar och vaccin. Bacillbandet sjunger och spelar Vaccin en slags medicin.
Det finns en 
handledning till filmen. 

Corona och pandemier – lätt version: Covid 19, från 6 år
Om sjukdomen covid-19. Vilka symptom ska man vara uppmärksam på och hur sprider den sig? Hur uppstod viruset och varför heter det corona?
Det finns en handledning till serien. 

Corona och pandemier – lätt version: Pandemier, från 6 år
Vad är en epidemi? När övergår det till att bli en pandemi? Hur går smittspridning till? Och hur växer smittan när en epidemi har dragit igång?
Det finns en handledning till serien. 

Pictogramfilmer om corona, från 6 år
Hur smittar corona-viruset och hur kan du skydda dig? Hur går ett corona-test till? Och hur går det till när man ska vaccinera sig mot corona? Med animerade pictogram-bilder får du reda på hur provtagning och vaccinering går till och vad du bör tänka på för att inte själv bli smittad eller smitta andra människor med corona. Syftet är att, med animerade pictogramfilmer, rikta information om corona-viruset och covid-19 till personer med en intellektuell funktionsnedsättning. Men filmerna passar också andra grupper som har behov av enkel och tydlig information. 

Super Size me, från 7 år 
I denna både underhållande och skrämmande dokumentärfilm av Morgan Spurlock ställs frågan om vem som har ansvaret för att vi i västvärlden blir allt fetare: snabbmatsindustrin eller vi själva? Under kontroll av tre av varandra oberoende läkare utsätter sig filmaren för ett matexperiment som går ut på att under en månad endast leva på vad McDonald`s har att erbjuda. Det blir ett experiment som visar sig betydligt farligare än vad han själv och hans läkare kunde föreställa sig.  
Det finns en handledning till filmen. 

Positiv livsstil, från 7 år, serie
Här finns smarta tips och kunskap om saker som påverkar ungas livsstil. Sömn, mat och stress har stor betydelse för hälsan. Det har även användandet av datorer och mobiler. Att få kunskap om sin livsstil är ett första steg mot bättre hälsa. Och mår man bra lyckas man bättre i skolan. Det hänger ihop.
Det finns en 
lärarhandledning till serien. 

Världens hemskaste sjukdomar, från 7 år
Tyfus, malaria, polio och mässling – genom historien har mänskligheten drabbats av fruktansvärda, smittsamma och ibland dödliga sjukdomar. Erik Ekstrand tar med oss på en ruskig resa där han låter två försökskaniner prova på några av de värsta farsoterna som har plågat Sverige. Vi åker tillbaka till bland annat vikingatiden, stenåldern och 1950- talet. I varje avsnitt testas en ny sjukdom.
Det finns handledning till serien. 

Globala målen i sikte: Mål 3: God hälsa och välbefinnande, från 10 år
Det här målet handlar om alla människors rätt att må bra och att få tillgång till en läkare och mediciner när man är sjuk. Vi avslutar med konkreta tips om vad man själv kan göra för att bidra.
Det finns en lärahandledning till serien.

Orka, från 10 år, serie
Vad innebär det att ha diagnoser som adhd, autism och tvångssyndrom? I varje program bär en fiktiv karaktär på de olika problemen och programledarens uppdrag är att ta reda på hur barnet kan få hjälp genom att träffa specialpedagoger, psykologer och resurslärare som finns i samhället för att hjälpa barn med funktionsnedsättningar. Vi träffar också unga vuxna som växt upp med olika diagnoser som berättar hur det var för dem när de var i mellanstadieåldern, och hur de hittat strategier att leva med sina svårigheter.
Det finns en 
lärarhandledning till serien. 

Kjellkoll : Mål 3: hälsa och välbefinnande, från 13 år, ljud
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 3: hälsa och välbefinnande. Hur kan vi uppnå en bättre hälsa för alla och varför ökar psykisk ohälsa i vissa åldrar?
Det finns en 
lärarhandledning till serien. 

Ung vuxen: Will – missbruk och hemlöshet, från 13 år
I den här filmen träffar vi Will. Vi får följa hans berättelse om hur ett, till en början, oskyldigt datorspelsberoende, ledde till drogmissbruk och hemlöshet. Vi får också träffa skolungdomar som diskuterar sina tankar efter att de hört Wills historia. Och slutligen får vi träffa en läkare som förklarar vad beroende är, hur det påverkar kroppen och hur vi kan undvika att bli beroende.
Det finns en handledning till filmen.

Kolla myten – vetenskapligt : HPV-vaccin, från 13 år
Alla tjejer i årskurs 5 – 6 erbjuds HPV-vaccin. Men kan man dö av att vaccinera sig mot HPV-virus? Om det är sant eller en myt kan du ta reda på genom den vetenskapliga arbetsmetoden. 

Klartänkt : Vetenskaplig metod och vaccin, från 13 år
Vetenskaplig metod, att undvika tankefällor och argumentationsfel – det är teman för filmerna Klartänkt. Kretsar jorden kring solen? Kan homeopati bota sjukdomar? Får man kramp av att simma efter maten? Vetenskaplig metodik kan hjälpa oss att skilja sant från falskt.
Det finns en 
handledning till filmen. 

Vad är corona?, från 13 år
Informationsfilm om covid-19. Denna film går igenom hur man tror att viruset uppstod, varför viruset heter corona, hur dessa virus ser ut, vilka symptom som man ska vara uppmärksam på och hur det har spridit sig. I denna animerade serie får vi reda på information om covid-19 och coronaviruset. Hur sprider sig viruset och vilka symptom ska man vara uppmärksam på? Serien ger även en insikt i hur pandemier sett ut tidigare i historien – och förklarar vad en pandemi och en epidemi är. Serien finns på ett flertal olika språk. 

Källkoll corona, från 13 år
Vi följer de erfarna journalisterna Åsa Larsson och Jack Werner som arbetar med att sortera i de mängder av information som väller över oss i denna historiska tid. Programmen spelas in och publiceras samma dag. I varje avsnitt går Åsa och Jack på djupet i nyhetsfloden, tittar närmare på trender i sociala medier och tipsar om hur du kan bli bättre på källkritik och källtillit. Programledare: Edwin Safari (från och med avsnitt 2). Denna programserie är en del av UR:s koncept Genomskåda – fem sätt att greppa din omvärld. Syftet är att ge unga människor redskap och medvetenhet, så att de lättare kan tolka och navigera i informationsflödet i en tid av pandemi och infodemi.
Det finns en handledning till serien. 

Kroppsgranskarna, från 13 år, serie
Varje dag får vi olika budskap om vad som är hälsosamt och inte, men det är svårt att veta vad som ligger bakom rönen. Hur fungerar våra kroppar? Och hur påverkas de av hur vi lever? Programledare Stephan Yüceyatak söker svar på frågor om vår hälsa genom att träffa experter och forskare. I varje program tar våra två granskande läkarstudenter reda på hur kroppen fungerar genom att testa sina teorier på sig själva.
Det finns en 
lärarhandledning till serien. 

#Will, från 13 år
15-årige William kämpar för vad han tror på och försöker hela tiden vara sig själv. Det ger honom flera vänner men även en del fiender. Utåt verkar William må bra men det finns tecken på att något mörkare gnager inom honom. William använder sig mer än gärna av sociala medier och sänder då ofta live. En helg får han ensam låna skolans aula för att spela in en dans-video men både märkliga och skrämmande händelser börjar inträffa. Han får även motta direkta hot från någon… #will är en högaktuell film som berör identitet, näthat och psykisk ohälsa bland unga. Rollen som William görs av Malte Myrenberg Gårdinger. Den starka, angelägna och välspelade #will vann priset för Bästa barnfilm på Uppsala kortfilmfestival hösten 2016.
Filmcentrum har gjort en handledning till filmen för högstadiet med fokus på Globala Målen.

120 slag i minuten, från 15 år 
Politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta. 

Social interaktion – livsviktigt, från 16 år
I västvärlden har oberoende och självständighet värderats högt. Samhällen har blivit mer individualistiska. Fler bor och arbetar ensamma och umgås mest via sociala medier. En del unga ringer helst inte varandra längre utan föredrar att skicka textmeddelanden. Men studier har visat att människor mår bäst av att ha nära relationer och att mötas fysiskt. Det hjälper inte att ha mycket pengar eller ett stort hus om du inte har vänner och sociala sammanhang. Varför bor människor där de bor? Om programmet ska visas på två lektioner: 00:00 Hur är ett bra samhälle? 24:44 Att prioritera det sociala
Det finns en handledning till filmen.

Grym kemi:Droger, från 16 år
Vad finns det för kemiska ämnen i droger och hur påverkar dessa hjärnan? Och vad är egentligen baksmälla? Programledaren Brita Zackari försöker tillverka egna droger men hejdar sig när kemiprofessor Ulf Ellervik berättar om dess effekter på hjärnan och kroppen. Kulturhistorikern Edward Blom får dricka sig berusad så att vi kan testa promillehalt och sinnesstämning. Vi får också lära oss om vår kanske vanligaste drog, kaffe. Hur påverkas våra hjärnor av kaffe och varför blir vi pigga av det?
Det finns en handledning till filmen.