Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Tips på resurser

Från globalamalen.se: 

Fredliga samhällen och frihet från våld utgör både ett mål och ett medel för hållbar utveckling. Inkluderande, ansvarsfulla och rättvisa institutioner är grunden för en god samhällsstyrning fri från konflikter, korruption och våld. Alla människor är lika inför lagen och ska ha lika tillgång till rättvisa och möjligheter att utöva inflytande och ansvarsutkrävande över beslutsfattande.

Inga varaktiga framsteg kan nås i en kontext präglad av konflikt och våld. Våld innebär inte bara mänskligt lidande, det raserar också grunden för samhällets ekonomiska, miljömässiga och sociala utveckling. De länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 16. 

Globala målen – för barn: Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen , från 6 år
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 16 är. Kunskapsklippet förklarar vad målet “Fredliga och inkluderande samhällen” innebär och ger konkreta tips på hur vi alla kan hjälpa till att göra världen lite bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och ger konkreta tips hur vi ska få vår värld att må bättre.

FN förenta nationernafrån 8 år
Förenta Nationerna grundades 1945 och består idag av 193 medlemsländer. Dess uppgift är att hjälpa internationellt samarbete. I det här utbildningsklippet berättar vi bland annat mer om varför FN grundades och hur organisationen arbetar. Du får också veta mer om UNICEF och barnkonventionen.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Globala målen i sikte: Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen, från 10 år
Krig och konflikter lämnar djupa sår efter sig: ökad fattigdom, hunger och orättvisor. Nyckeln till fred och hållbar utveckling är demokratiska och inkluderande samhällen. I slutet av avsnittet kommer konkreta tips om vad man kan göra för att bidra till det, och därmed till mål 16.
Det finns en handledning till serien.

Min skola mitt i krigetfrån 10 år 
Hur påverkar krig och konflikter barns skolgång? Den här serien visar hur olika barns levnadsvillkor kan se ut, till exempel vad det gäller tillgång till utbildning. Dina elever får insyn i hur det kan bli när sociala skyddsnät saknas för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället. Vidare får eleverna tillfälle att reflektera över att alla barn inte kan ta rättigheter i enlighet med barnkonventionen för givna. Den här serien kan användas i både samhällskunskap och geografi. Allt tal är på svenska.
Det finns ett arbetsblad till serien. 

Giraffada, från 10 år
Giraffada är ett hjärtevärmande drama om veterinären Yacine och hans tioårige son Ziad som med minimala resurser försöker sköta om djuren på Qalqilya Zoo på Västbanken. Ziad har ett särskilkt gott öga till de två girafferna och när en av dem dör i en israelisk raketattack blir han förkrossad. Förkrossad blir även den andra giraffen som slutar äta och snart också riskerar att dö. Den enda lösningen är att hitta en ny partner till giraffen och den enda kandidaten finns förstås på andra sidan muren.
Det finns en handledning till filmen. 

Så funkar Sverige – Demokrati, från 10 år
I Sverige får vi säga vad vi vill så länge vi inte kränker någon. Och alla får vara med och bestämma. Det kallas demokrati. Det är inte demokrati överallt i världen och det har inte alltid varit det i Sverige 

Dröm om demokrati, från 10 år
Här lär du dig om Sveriges konstitution och grundlagar, hur skatterna används, vilka val du kan rösta i och fördelningen av den politiska makten. Du får förklaringar till begrepp som fri press, propaganda, diktatur, demokrati och höger och vänster i politiken, och du får veta mer om kampen för allmän rösträtt, kvinnokamp och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Du får stifta bekantskap med människor som driver frågor utanför det politiska systemet samt med företrädare för de politiska blocken. Programinnehållet ramas in av en svart humoristisk dramatiserad del som beskriver ett framtida Sverige år 2040 där en diktator styr som enda kandidat att rösta på. Men det finns de som minns hur det var när Sverige var en demokrati och som kämpar mot diktaturen genom att utbilda den yngre generationen. (Sakförhållanden kan ha förändrats sedan serien gjordes.) Denna programserie är en del av UR:s koncept Genomskåda – fem sätt att greppa din omvärld.
Det finns en handledning till serien. 

Flykten över gränsen, från 11 år 
Andra världskriget, december 1942. Sarah och Daniel är judar och ska deporteras från Norge. De gömmer sig i källaren hos en familj där det finns två barn i samma ålder. När föräldrarna arresteras av polisen är barnen kvar själva. Otto och Gerda förstår att de nu måste hjälpa sina nya vänner och genom snötunga skogar flyr de fyra barnen undan de tyska soldaterna med målet att komma till Sverige. Det blir en flykt på liv och död. Under färden möter de människor som vill hjälpa dem. Men vem kan de egentligen lita på? /…/ återkallar andra världskriget, ockupationen och hotet mot judarna i Norge ur ett barns perspektiv. En appell för civilkurage och medmänsklighet som är aktuell än i dag. 

För långt bort, från 12 år 
För långt bort, eller Zu weit weg som filmens originaltitel lyder, är en familjefilm som både engagerar och underhåller. Den utspelar sig i den delen av Tyskland som traditionellt är ett gruv- och industriområde. Inför denna kuliss får vi följa Tariq och Ben, två pojkar som på olika sätt kämpar med förändringar i livet. De lär sig att hitta lösningar och att bygga starka vänskapsband genom att stötta varandra. Genom att se andra människors verklighet får de nya insikter om sig själva och sina familjer. 
Det finns en handledning till filmen. 

Globala målen: Mål 16, från 12 år
Fojo har tagit fram en utbildningsfilm för att illustrera journalistikens grundläggande demokratiska uppdrag och dess viktiga roll i fredliga och inkluderande samhällen, utifrån de Globala målen för hållbar utveckling. Filmen ger också grundläggande kunskap om de globala målen och i synnerhet mål 16 och hur det anknyter till journalistik. Medieinstitutet Fojo stärker fri, oberoende, professionell journalistik i Sverige och globalt. Fojo tillhör Linnéuniversitetet och är Sveriges ledande institut för vidareutbildning av yrkesverksamma journalister och den ledande svenska aktören inom internationellt mediebistånd.
Här finns en kortversion av filmen.

Fatta ordet – Demokrati, från 13 år
För många känns det självklart att leva i en demokrati. Men demokratin är inget vi ska ta för givet. Den är något som vi ska vara rädda om.
Fatta ordet! – Demokrati introducerar ordets innebörd genom exempel och jämförelser. Du får även se hur det används i olika sammanhang. 

FN – för fred i världenfrån 13 år
FN bildades efter andra världskriget för att förhindra att ett liknande krig skulle bryta ut igen, men vad har hänt sedan dess? Krig och humanitära kriser är fortfarande ett stort problem världen över. Varför är det så svårt att bevara fred i världen och varför behövs FN?
Vi träffar en svensk FN-soldat, en ungdomsrepresentant i FN:s Generalförsamling och en svensk FN-ambassadör som tillsammans med berättare och grafik lär oss mer om FN.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Kjellkoll: Mål 16, fredliga och inkluderande samhällen, podd från 13 år
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 16: fredliga och inkluderande samhällen. Det är viktigt med tillgång till rättvisa för alla och att bygga upp effektiva och fungerande institutioner. Demokrati är en viktig nyckel för ett fredligt och välfungerande samhälle där mänskliga rättigheter värnas.
Det finns en handledning till serien.

Vägen till fredsprisetfrån 13 år
Hör berättelsen om ett antal fredsaktivister och deras väg till Nobelpriset. Men också om människorna som upplevt krig och svält och vars liv förändrades till det bättre, tack vare fredspristagarnas arbete. Hur ser situationen ut på plats idag och vad tror de om framtiden? Det är berättelser om stora framgångar för freden men också personliga uppoffringar. Serien tränar förmågan att förstå och värdera samhällsfrågor ur olika perspektiv och ger också förståelse för hur arbete för fred kan stärka mänskliga rättigheter och minska förtryck.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Flykten från DDR, från 13 år
Östtyskland 1979. Utleda på diktaturens förtryck har familjerna Strelzyk och Wetzel i största hemlighet ägnat lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong. Deras plan är att fly till friheten i väst, men efter att deras första försök misslyckats vet regimen att något stort är på gång. Med den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir både förberedelserna och själva flykten en kamp mot klockan där varje sekund är avgörande. Från 1976 till 1988 misslyckades 38 000 östtyskar med sina försök att fly till väst. Minst 462 män, kvinnor och barn miste sina liv vid gränsen. De stämplades som förrädare av DDR-regimen. Den här filmen är baserad på en sann historia. FLYKTEN FRÅN DDR är en andlöst spännande nagelbitare om kalla krigets mest våghalsiga flykt. Filmen är 2019 års största europeiska biosuccé och har lockat miljonpublik i hemlandet Tyskland. Från 11 år på bio.
Det finns en handledning till filmen. 

Den tysta revolutionen, från 13 år
Östberlin 1956. Theo och Kurt tar tåget till Västberlin, officiellt för att besöka morfars grav, men i själva verket för att gå på bio och spana på tjejer. En journalfilm från upproret i Budapest blir ett politiskt uppvaknande och tillbaka i skolan initierar de en tyst minut i solidaritet med det ungerska folkets protest mot sovjetiskt förtryck. Reaktionen låter inte vänta på sig. Eleverna anklagas för att vara kontrarevolutionära och självaste utbildningsministern kallas in för att tvinga fram ett erkännande genom att hota med indragna diplom. Nu ställs klassen på prov. Stå upp tillsammans i solidaritet, eller avslöja sina kamrater?
Det finns en handledning till filmen. 

Alla funkar olika – min berättelse : Sarafrån 13 år
Tusentals barn har dödats i Syrienkriget och för varje barn som dödas, skadas tre. När Sara var åtta år gammal träffades hon av bombsplitter och fick svåra brännskador på kroppen och i ansiktet. Hon har svårt att äta och förlorade det mesta av synen på ena ögat. Familjen flydde till Libanon, där hon har genomgått flera operationer. Nu är Sara 13 år och drömmer om att bli lärare och att en dag kunna återvända till sitt hemland. Programmet är en del av Musikhjälpen 2018.
Det finns en lärarhandledning till serien.

Alla funkar olika – min berättelse : Sunitafrån 13 år
I det fattiga landet Nepal fanns det till helt nyligen ingen hjälp alls att få för barn med autism. Sunita var tvungen att åka till Indien med sin lilla son för att få hjälp. Det hon lärde sig där tog hon med sig hem. Hon bestämde sig för att starta Nepals första, och hittills enda, center för barn med autism. Sunita ger stöd till så många hon kan, både föräldrar och barn. Men de allra flesta får fortfarande ingen hjälp. Programmet är en del av Musikhjälpen 2018.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Alla funkar olika – min berättelse : Lastafrån 13 år
Nepal är ett av världens fattigaste länder. Det har först nyligen fått ett nationellt teckenspråk. Det har betytt mycket, till exempel för Lasta som föddes döv. Hon hade tur och fick börja på en av de få skolor för döva som finns i Nepal. Det var första gången hon fick vänner som hon kunde prata med på riktigt. Nu har Lasta hopp om framtiden. Hon vill bli teckenspråkslärare. Och hon vill jobba för att alla döva barn ska få chansen att gå i skolan. Programmet är en del av Musikhjälpen 2018.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Våldsbevakande extremism, från 14 år
I medierna talas det om våldsbejakande extremister som bränner, spränger bomber och orsakar förödelse. Både här hemma och i avlägsna delar av världen. I många fall visar sig extremism också bortom mediernas fokus. Till exempel som hot och trakasserier på nätet.
I den här filmen berättar vi om vad våldsbejakande extremism är, vilka grupper som är verksamma i Sverige, hur de utövar våld och vem det riktas mot. Vi ska bland annat träffa Jonas Trolle, Chef för CVE (Center mot våldsbejakande extremism) samt Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtsinstitutet. Vi får även träffa en före detta våldsam extremist.
Det finns en lärarhandledning till filmen.  

Olegs barndom, från 15 år
Simon Lereng Wilmonts prisvinnande film från Donetsk-regionen i östra Ukraina låter oss uppleva det krigsdrabbade området genom tioårige Oleg. Han bor hos sin mormor och även om de flesta andra har lämnat området så har de inga planer på att fly. Med sin kusin och bästa vän Jarik driver Oleg omkring i den vilda naturen som omger byn. Barndomens oskuld sätts på prov, medan kriget sakta kryper närmare. 

Till min dotter, från 15 år
Dokumentärfilmen ”Till min dotter” är gjord av en kvinna som själv bor mitt i krigshärden, utan möjlighet att fly och som i fem år har låtit kameran gå, dag som natt, genom liv och död. Filmaren heter Waad Al-Khateab. Platsen är Aleppo i Syrien, där hon blir kär, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden bit för bit tillintetgörs, och hon och hennes man (en läkare med ett överjordiskt mod) försöker rädda så många liv de kan. Filmen är menad som ett kärleksbrev till Waads dotter Sama, för att hon en dag ska få se vad som utspelade sig i Aleppo när hon var för liten för att förstå. Belönad med 50 priser på festivaler t.ex. Bästa dokumentär (Golden Eye) i Cannes i 2019. ”Detta är en av de viktigaste filmer du kommer se i hela ditt liv. Enkelt uttryckt har det aldrig någonsin gjorts en film som denna tidigare”. The Times
OBS – ej lämplig för barn eller känsliga personer då det förekommer många otäcka bilder på döda vuxna och barn.

Perspektiv på världen: Konflikter – krigets offerfrån 16 år
De som drabbas hårdast i krig är civila – män, kvinnor och barn. Vi träffar Omar som drabbades när kriget kom till Syrien. Han fängslades och torterades, innan han slutligen lyckades fly. Vi får också träffa FN-medlaren Ulf Henricsson som menar att krig ibland kan vara berättigat.
Det finns en lärarhandledning och ett arbetsblad till serien. 

Midnight traveler, från 16 år
När talibanerna sätter ett pris på regissören Hassan Fazilis huvud tvingas han på plötslig flykt med sin fru och två döttrar. Vi får följa med i en intim skildring av en resa på liv och död, där familjen Fazili dokumenterar sitt osäkra liv som flyktingar. Stärkta av varandra korsar de nationsgränser för att finna en plats att stanna på.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

The Deminer, från 16 år
Har du aldrig mött en verklig superhjälte kan du göra det på bio nu. Många tusen minor har de senaste 15 åren sprängt sönder människor i irakiska Kurdistan – i krigen efter Saddam Husseins fall. Major Fakhir är 8-barnsfar, men går ändå rakt ut i de livsfarliga minfälten med en liten avbitartång och oskadliggör dem. Hans män hojtar förtvivlat att han ska låta bli, men han lyssnar inte. ”Hellre att jag dör än att de helt oskyldiga, tiotals gör det”, menar han. Skakande nära om en man som tar på sig världens farligaste jobb.

Rekonstruktion Utöya, från 16 år
Rakel, Mohammed, Jenny och Torje överlevde en av vår tids mest omfattande och brutala terrorattacker. Nu samlas de i en tom filmstudio i Nordnorge. Där ska de under två veckor, tillsammans med 12 andra ungdomar, återvända till 22 juli 2011. Dagen då ett fascistiskt korståg mot det öppna, mångkulturella och demokratiska samhället tog 69 liv. De fyra överlevarna återskapar sina minnen av händelsen för att de är övertygade om att det är viktigt. För dem själva, för oss andra, för samtiden, för framtiden. En lika drabbande som respektfull film om de som överlevde terrordådet på Utøya. Vittnesmålen är så obarmhärtigt hudlösa att det är omöjligt att värja sig. Fokus ligger hela tiden på överlevarna, det ger inte lindring, men det ger hopp.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Jimmie, från 16 år 
Fyraåriga Jimmie måste åka på en resa med sin pappa och lämna mamma hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta var de ska. Förutom att de är på väg bort från något.
Det finns en lärarhandledning till filmen.