Mål 10: Minskad ojämlikhet

Tips på resurser

Från globalamalen.se 

Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser och såväl ekonomiskt, socialt och politiskt inflytande i samhället. Globala målens ledord är Leave No One Behind och mål 10 belyser vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen. 

Ett jämlikt samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter och möjligheter oberoende av t.ex. kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, ålder och annan ställning. Även om många länder har haft en positiv ekonomisk utveckling med minskad fattigdom under de senaste decennierna, så har klyftorna ökat både inom och mellan länder. Jämlikhet minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen. 

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till mål 10. 

Globala målen – för barn: Mål 10: Minskad ojämlikhet, från 6 år
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 10 innebär. Kunskapsklippet förklarar vad målet “Minskad ojämlikhet” innebär och ger konkreta tips på hur vi alla kan hjälpa till att göra världen bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och filmerna ger konkreta tips på hur vi ska få vår värld att må bättre.

Totalt globalt – Minska ojämlikhetfrån 10
Fiktiv frågesport om hur världen ska bli mer jämlik. Frågorna har sin utgångspunkt i FN:s Agenda 2030, som är hållbarhetsmål som världens alla länder har enats om. Frågor som besvaras är huruvida ojämlikheten i världen ökar eller minskar och hur resurserna är fördelade. Vad blir konsekvenserna av en ojämlik världsordning och hur hänger det ihop med våld, krig och terror?
Det finns en lärarhandledning till serien.

Globala målen i sikte: Mål 10: Minskad ojämlikhet, från 10 år
Mål nummer tio handlar om rättvisa både i och mellan länder. Allas lika värde oavsett ålder, kön, religion, ursprung eller funktionsvariation är en grundpelare för ett jämlikt samhälle. Men hur når vi dit? Avslutningsvis får du tips på vad du själv kan göra för att bidra till att målet uppfylls.

Jordgubbslandetfrån 11 år
15 år gamla Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Wojtek får kontakt med bondens dotter, Anneli. Så småningom börjar de två tonåringarna träffa varandra bakom ryggen på sina föräldrar. Förhållandet kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera förhållandet. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor. När föräldrarna kommer på ungdomarna blir reaktionen våldsam. Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är en gripande berättelse om kärleken mellan en polsk, gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar.
Det finns en lärarhandledning till serien.

Till drömmarnas land, från 11 år
Sabina har rest från Rumänien till det lilla svenska samhället Holmsund med sina romska bröder. De arbetar i ett garage och Sabina ska söka jobb. Elin, som är uppvuxen i Holmsund, står i kyrkan och sjunger Den blomstertid nu kommer. Ett sommarlov ska just börja och Sabina ska lära känna Elin. Tillsammans ska de revoltera mot det gamla och hitta något nytt i varandra. Samtidigt som samhället runt dem rasar samman och Elins pappa blir vansinnig i sorg. För det finns ett vansinne i den svenska idyllen. Regissören Victor Lindgren vill få tittaren att reflektera över invandring och främlingsfientlighet, utan att komma med några färdiga svar.
Det finns en handledning till filmen. 

Boyita, från 11 år 
När hennes storasyster går igenom puberteten och får nya obegripliga intressen flyr Jorgelina ut i familjens husvagn, ”Boyita”. Hon är fortfarande ett barn och på sommaren följer hon med sin pappa till hans ranch på landsbygden. På slättlandet är livet annorlunda och Jorgelina njuter av den bekymmerslösa tillvaron, dammiga ridturer och svalkande bad. Helst vill hon umgås med sin gamla lekkamrat, den några år äldre Mario, som jobbar på ranchen. Men även Mario står inför vuxenblivande och tyngs av arbete och svårigheter. Jorgelina ser hur mörka moln tornar upp sig vid horisonten när förändringens vindar drar in över landskapet. 

The Miseducation of Cameron Post, från 12 år
När Cameron Post förlorade sina föräldrar i en bilolycka kände hon både skuld och lättnad över att de nu aldrig skulle få reda på att hon var lesbisk. Några år senare bor den 16-åriga Cameron med sin nyreligiösa moster och är samtidigt tillsammans med skolans snyggaste tjej. När de två blir påkomna skickas Cameron till God’s Promise, ett konverteringsläger där man ”botar” tonåringar från deras homosexualitet. I den märkliga miljön finner hon en ny familj bland de andra konvertiterna. Cameron accepterar allt eftersom möjligheten till förändring, fram tills att en av hennes vänner får ett nervöst sammanbrott. Hon inser då vilken hjärntvätt de utses för och vilket stort övergrepp det är att tvingas trycka undan sin sanna identitet.
Det finns en handledning till filmen. 

Urbanisering i en megastad – Mumbaifrån 12 år
Med Mumbai som exempel lär vi oss om urbanisering och vad en så kallad megastad är för något. Vi lär oss om vilka konsekvenser urbaniseringen ger och vi får reda på varför befolkningen i Mumbai växer med en person per minut. Under vår resa får vi se kontrasterna; egenbyggda skjul bredvid lyxlägenheter.
En film för elever i högstadieålder som läser om miljö, befolkningsutveckling och hållbarhetsfrågor i ämnet geografi.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Kjellkoll, från 13 år
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 10: minskad ojämlikhet. Hur ska vi minska ojämlikhet inom och mellan länder i världen? Hur kan vi få ett jämlikt samhälle som bygger på principen om allas lika värde och rättigheter som grund för en rättvis fördelning av resurser, såväl ekonomiskt som politiskt?
Det finns en handledning till serien.

Den bästa skolanfrån 13 år
Den första delen av Bästa skolan skildrar hur ojämlika två skolor kan vara trots att de ligger nära, på var sin sida av en motorväg. På ena sidan finns utsatthet och problem, på andra finns resurser och motiverade elever. Hur ska alla få likvärda möjligheter oavsett var man är född? Kan rätt stöd och lästräning påverka våra hjärnors utveckling och struktur? Hur kommer det sig att vissa grupper blir framgångsrika och andra inte? Vilken inställning till lärande bidrar till framsteg? Det ska vara tryggt att misslyckas

Apartheid en översikt, från 13år
Apartheid var ett system för rasåtskillnadspolitik som gällde i Sydafrika mellan åren 1948-1994. I praktiken innebar det att minoriteten vita fick den ekonomiska och politiska makten över landet. I det här utbildningsklippet lär du dig om apartheid och vilken påverkan systemet fick för befolkningen i Sydafrika. Du får även lära dig om Nelson Mandela och ANC:s betydelse.
Det finns en lärarhandledning till serien. 

Härifrån till hållbarheten: Rättvisa, serie från 13 år
För att ett samhälle ska vara hållbart måste det också vara rättvist. Men vilket land kan säga sig var det? Timimie Märak är samisk aktivist och kritisk till gruvdriften på samisk renbetesmark. Hon beskriver motsättningar mellan vinstintresse och jobbmöjligheter, och samernas rättigheter och traditioner. En konflikt som går igen på många andra platser på jorden.
Det finns en handledning till serien. 

And then we danced, från 13 år 
Merab är dansare och sliter hårt för att nå sin dröm om en plats i det georgiska huvudkompaniet. Men hans tillvaro vänds upp och ner den karismatiske Irakli dyker upp. Nykomlingen väcker Merabs längtan och åtrå. Känslor som innebär att han riskerar att förlora allt han har kämpat för. 
Det finns en handledning till filmen. 

Lolas väg mot havet, från 14 år 
18-åriga Lola har rosablekt hår och bor i fosterhem. När hennes mamma plötsligt dör gör hennes pappa allt för att Lola ska missa begravningen. Två år tidigare kastade han nämligen ut henne ur deras gemensamma hem. Då var Lola fortfarande Lionel, och Lola var någon pappan inte kunde acceptera. Moderns sista önskan var att begravas nära de omgivningar där hon växte upp, och både fadern och Lola vill uppfylla detta. Fast beslutna att slippa träffas hamnar de ändå i samma bil på resa mot Nordsjön och mammans sista viloplats. Huvudskådespelerskan Mya Bollaers är Belgiens första transperson att vinna pris för mest lovande kvinnliga skådespelerska vid den nationella filmtävlingen Magritte i Belgien. BUFF 2020: Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm, motivering:. /…/En roadmovie som inger hopp där relationer utmanas och mötena längs vägen förändrar förutsättningarna för en oviss framtid.

From Nowhere, från 14 år 
Tre tonåringar – Moussa (J. Mallory McCree) från Guinea, Alyssa (Raquel Castro) från Peru och Sophie (Octavia Chavez-Richmond) från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. När en lärare, i ett försök att hjälpa eleverna att få ordning på sina papper, sätter eleverna i kontakt med en advokat måste de börja gräva i sina familjehistorier. De måste hitta det mörker som kan vara nyckeln till en ljus framtid. En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad. 
Det finns en handledning till filmen.

Blindspotting, från 15 år
Med bara tre dagar kvar av sin skyddstillsyn är Collins frihet inte långt borta. Men hans bundsförvant Miles gör det svårt att hålla sig i skinnet. De sista 72 timmarna under övervakning blir en odyssé av oväntade händelseförlopp, där Collin ständigt finner sig själv ofrivilligt i centrum. Skriven av huvudrollsinnehavarna Daveed Diggs och Rafael Casal är Blindspotting en träffsäker dramakomedi på galenskapens rand, om en vänskap som sätts på prov och vad som krävs för att bli en bättre människa. Rekommenderas för gymnasiet. 

Mind my mind, från 15 år
Chris är en ung man som har Autism och som lever sitt liv i besatthet till krigsflygplan tillsammans med Hans. Hans är en figur som bor i Chris huvud och bearbetar Chris sociala intryck och uttryck. På en fest möter han zoologen Gwen och blir blixtkär. Vi får följa hur Chris och Hans kämpar för att hantera dessa känslor och intryck inne i hjärnan och hjärtat. I den flerfaldigt belönade tecknade filmen får tittaren följa hur Chris tar emot och bearbetar intryck på ett sätt som ger inblick i hur det kan vara att leva med socialt handikapp. Filmen innehåller korta sekvenser med sex samt med alkohol därav 15 års gräns. Mot lärares egna bedömning kan den även ses i åk 8.
Det finns en handledning till filmen. 

Vad ska folka säga?, från 15 år 
Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter. Vinnare av Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018. 
Det finns en handledning till filmen. 

Heder, från 15 år 
När Nadja vid ett par tillfällen ses tillsammans med en kille från klassen uppstår snart ett rykte. Nadja har umgåtts med en kille, varför det? Vad gjorde de? Och framför allt, vem har hört talas om det? Det visar sig snart att alla känner till det, och familjen har ett möte. Nadjas faster försöker övertala Nadjas pappa att tillrättavisa Nadja. Han måste återupprätta hennes rykte, familjens rykte och familjens heder. 

Medan vi faller, från 15 år 
Filmen utspelar sig under knappt ett dygn i en av Paris förorter. Ungdomarna i det fattiga miljonprojektområdet har under natten fört ett veritabelt krig mot polisen, efter att en 16-årig pojke, Abdel Ichah, varit nära att dö efter att ha fått stryk av en polis under ett förhör. Morgonen kommer med sammanbitna poliser bakom kravallstaket, utbrända bilvrak och barn som inte kan gå till skolan för att den har bränts ner. Under ett dramatiskt dygn följer filmen några vänner till den misshandlade 16-åringen: araben Said, juden Vinz och svarta Hubert – tre förbannade tonårskillar med skilda förhållningssätt till uppror och politik. Tillsammans står de inför sitt livs viktigaste dygn. I svart-vitt foto skildras fattigdomen och segregationen i en modern storstad. 
Det finns en handledning till filmen. 

120 slag i minuten, från 15 år 
Politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta. 

Push, från 15 år 
En dokumentär om den nya, obeboeliga staden! I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo, samtidigt som lönerna står still. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer världen över. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. En ny sorts hyresvärd har etablerat sig, kapitalfonder utan personligt ansvar. I dokumentären PUSH följer regissören Fredrik Gertten FN:s rapportör i bostads- frågorLeilani Farha i hennes arbete samt intervjuar sociologiprofessorn Saskia Sassen, nationalekonomen Joseph Stiglitz och författaren Roberto Saviano. 

Beatsfrån 15år
1994. De bästa kompisarna Johnno och Spanner har umgåtts hela barndomen och nu är vuxenlivet på väg att ta dem i väldigt olika riktningar. Men just den här sommaren exploderar den fria musik- och festscenen och den största motkulturella ungdomsrörelsen i historien sker över hela Storbritannien. I jakt på äventyr drar pojkarna en natt till ett olagligt rave: en resa till en undervärld av anarki och frihet som slutar i full kollision med lag och ordning. En uppväxtskildring med ett ljudspår lika eklektiskt och elektrifierande som scenen det födde. BEATS är en historia för vår tid – om vänskap, uppror och den oemotståndliga kraften i musiken och dansen. Producerad av Steven Soderbergh (Traffic, Sex, lögner och videoband) 

Bildningsbyrån – Civilcurage, från 19 år
Att ha civilkurage är att ta risker för att skydda andra människor från fara, eller att skydda ett gemensamt ideal. Ett risktagande som kan ge konsekvenser för den som agerar. Vilka människor är det som slår larm? Udda personligheter som vill framhäva sig själv? Psykiskt störda rättshaverister med auktoritetshat? Tvärtom, visar alla undersökningar. Men det finns en gemensam nämnare. Det handlar om hur man hanterar sin relation till den grupp man tillhör. Om man klarar av att ta klivet ut ur gruppen vågar man ofta också säga ifrån. I fyra program undersöker vi vad som krävs för att man ska våga ingripa och bjuda motstånd.