Mål 1: Ingen fattigdom

Tips på resurser

Från globalamalen.se:
Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. Idag lever 1,3 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.

Brist på mat, sjukvård, säkerhet och rent vatten dödar tusentals människor varje dag, men det blir bättre och sedan 1990 har den extrema fattigdomen halverats. Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former och ge alla människor i världen chans till ett värdigt och tryggt liv.

Här nedan hittar ni filmer i Mediekatalogen som kan kopplas till Mål 1.

Spelfilm

Gattu, från 7 år 
Sedan hans mor dog och hans far irrade iväg i förtvivlan bor och arbetar nioårige Gattu hos skrothandlaren Anees BhaiAnees Bhai säger att han tog sig an pojken för hans oskyldiga uppsyn, men denna till trots är Gattu ett nyfiket, driftigt och envist barn som inte är slav under moralens kompass. För även om sanningen alltid segrar så kräver ju striden list! Gattu är en både klassisk och uppfriskande filmsaga om att leka sig igenom en tuff verklighet och att i leken lära sig vikten av vänskap, mod och nyfikenhet.
Det finns en filmhandledning till filmen.

Äta sova dö, från 7 år 
Den mångfaldigt Guldbaggebelönade filmen Äta sova dö handlar om arbetets betydelse i våra liv samt för vår identitet och människovärde. 20-åriga Rasa som bor med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne jobbar på fabrik – men fabriken varslar och hon blir av med jobbet. Filmen skildrar Rasas kamp för att lyckas stanna kvar i sin by, trots bristen på jobb och trots samhällets krav på att leta i hela landet efter möjligt arbete. Den driftiga Rasa ger dagens arbetslinje ett ansikte men belyser också de svårigheter människor på avfolkade ställen och med sämre förutsättningar kan ha att skapa den framtid de drömmer om. Trots svärtan är det en lågmält humoristisk film med en kaxig, levnadsglad och revanschlysten ung kvinna i centrum.
Det finns en
filmhandledning till filmen. 

Lammet, från 10 år
Ephraim bor i Etiopien. Han är bästa vän med ett lamm och gillar att laga mat, men somliga tycker inte att det är något en kille borde syssla med. Hans mamma är död och när pappan ska börja arbeta i stan så måste Ephraim bo hos släktingar som hotar med att slakta lammet. Han utvecklar en vänskap med sin äldre kusin, en stark ung kvinna som vägrar låta sig giftas bort.
Det finns en filmhandledning till filmen.

Guldburen, från 12 år 
Mångfaldigt hyllat drama om tre tonåringar från Guatemala – Juan, Sara och Samuel – som försöker ta sig till genom Mexiko till USA. Resan med godståg och till fots längs järnvägsspåren mot ”el norte” blir en skoningslös odyssé som förändrar livet för alltid. La jaula de oro, Guldburen, hade världspremiär och prisades i Cannes och har därefter haft ett rikt festivalliv med prestigefulla utmärkelser världen över. Den drabbande skildringen fångar med oöverträffad fingertopps-känsla en berättelse smärtsamt nära verkligheten. 
Det finns en handledning till filmen. 

Jordgubbslandet, från 11 år 
15 år gamla Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Wojtek får kontakt med bondens dotter, Anneli. Så småningom börjar de två tonåringarna träffa varandra bakom ryggen på sina föräldrar. Förhållandet kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera förhållandet. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor. När föräldrarna kommer på ungdomarna blir reaktionen våldsam. Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är en gripande berättelse om kärleken mellan en polsk, gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar.
Det finns en filmhandledning till filmen.

Dröm vidare, från 11 år
Mirja måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm vidare är en coming-of-age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass.
Det finns en handledning till filmen.

Night comes on, från 12 år 
Angel LaMere släpps ut från ungdomsfängelset på sin artonårsdag. Tillsammans med sin tioåriga syster ger hon sig ut på en resa för att söka upp deras pappa, och för att hämnas sin mors död. En resa som kommer att förändra deras liv för alltid. Jordana Spiros debutfilm är ett gripande drama om att jagas av sitt förflutna och den tuffa kampen för unga i samhällets utkant. Night Comes On hade världspremiär på Sundance Film Festival 2018 och där Jordana Spiro tilldelades Next Innovator Award. 

La familia, från 13 år
Andres och hans son Pedro bor i en förort till Caracas och ser knappt varandra. Andres spenderar dagar och kvällar med arbete för att försörja sig och sonen, medan Pedro driver runt, leker med sina vänner och lär sig livets villkor i den våldsamma miljö som omger honom. Gatorna som fostrar Pedro är en grym plats där pojkar lämnas för att bli män på egen hand, i en machokultur de ännu inte fullt ut förstår. Med olika medel och insikt kämpar far och son på varsitt sätt och individuellt för överlevnad. Men allt ställs på sin spets när Pedro blir involverad i ett allvarligt våldsbrott som tvingar den lilla familjen samman.
Det finns en handledning med fokus på Globala målen till filmen.

Sold, från 13 år 
Den snabbast växande varan i världen är inte olja, kaffe eller majs. Det är barn. Omkring 1,2 miljoner barn försvinner varje år och människohandeln ökar och sker i alla länder, över hela världen. Enligt FN är människohandel idag den tredje största brottsliga verksamheten i världen, näst efter narkotika- och vapenhandel. SOLD är en roman av Patricia McCormick om 13-åriga Lakshmi som tvingas resa från byn i Nepal till Indien för att tjäna in pengar till sin familj och som mot sin vilja hamnar på en bordell. Vi får lära oss om hennes fruktansvärda situation, och hur hon sedan tar sig ur detta.
Det finns en filmhandledning till filmen.

Goliat, från 14 år 
Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. Det sociala arvet är dock tungt i släkten, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider. Något som Kimmie aldrig lyckats med.
Det finns en 
filmhandledning till filmen.

Medan vi faller, från 15 år 
Filmen utspelar sig under knappt ett dygn i en av Paris förorter. Ungdomarna i det fattiga miljonprojektområdet har under natten fört ett veritabelt krig mot polisen, efter att en 16-årig pojke, Abdel Ichah, varit nära att dö efter att ha fått stryk av en polis under ett förhör. Morgonen kommer med sammanbitna poliser bakom kravallstaket, utbrända bilvrak och barn som inte kan gå till skolan för att den har bränts ner. Under ett dramatiskt dygn följer filmen några vänner till den misshandlade 16-åringen: araben Said, juden Vinz och svarta Hubert – tre förbannade tonårskillar med skilda förhållningssätt till uppror och politik. Tillsammans står de inför sitt livs viktigaste dygn. I svart-vitt foto skildras fattigdomen och segregationen i en modern storstad. 
Det finns en handledning till filmen. 

Beats, från 15 år 
1994. De bästa kompisarna Johnno och Spanner har umgåtts hela barndomen och nu är vuxenlivet på väg att ta dem i väldigt olika riktningar. Men just den här sommaren exploderar den fria musik- och festscenen och den största motkulturella ungdomsrörelsen i historien sker över hela Storbritannien. I jakt på äventyr drar pojkarna en natt till ett olagligt rave: en resa till en undervärld av anarki och frihet som slutar i full kollision med lag och ordning. En uppväxtskildring med ett ljudspår lika eklektiskt och elektrifierande som scenen det födde. BEATS är en historia för vår tid – om vänskap, uppror och den oemotståndliga kraften i musiken och dansen. Producerad av Steven Soderbergh (Traffic, Sex, lögner och videoband)

Kapernaum, från åk 8 och upp 
Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro – kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta? Rekommenderad för åk 8-9 och gymnasiet. Oscarsnominerade ”Kapernaum” utspelar sig i Beiruts slum. Den har ett djup och ett sug som öppnar upp mot världen. Plötsligt står man bara där i gatudammet, kaoset och smärtan. En stor film med svindelkänsla, skriver Kerstin Gezelius. 
Det finns en filmhandledning till filmen.  

 

Faktafilm

Globala målen – för barn: Mål 1: ingen fattigdom
Vad innebär de 17 globala målen? Vi får veta vad mål 1 är. Kunskapsklippet förklarar vad målet “Ingen fattigdom” innebär och ger konkreta tips hur vi alla kan hjälpa till att göra världen bättre.
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att förbättra miljön samt stoppa klimatförändringarna. Varför har man dessa mål? Vilket ansvar har: FN, EU, Sverige, din kommun, din skola eller din familj? Vad kan vi tillsammans göra för att världen ska bli mer jämlik? Hur kan vi konsumera klimatsmart i skolan och hemma? Hur kan vi hjälpa till att minska fattigdomen? Filmerna ger bakgrunden och presenterar målen. Barn reflekterar och filmerna ger konkreta tips på hur vi ska få vår värld att må bättre.

Med all rätt: Cilla, från 6 år
Om utanförskapet som kan följa med barnfattigdom. Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till social trygghet, skälig levnadsstandard och hjälp om föräldrarna till exempel har lite pengar. Här möter du Cilla. Hennes klass åker skridskor en gång i veckan. Cilla kan aldrig vara med för hon har inga skridskor. Hennes pappa har inte råd att köpa några. Hon bestämmer sig för att stjäla ett par skridskor i sportbutiken.
Det finns en lärarhandledning till filmen.

Totalt globalt – Utrota extrem fattigdom, från 10 år
Fiktiv frågesport om fattigdom där forskare och experter svarar. Hur utrotar vi den extrema fattigdomen och hur är levnadsförhållandena för jordens fattigaste? Vad säger FN:s stadgar om mänskliga rättigheter om det? Frågorna har sin utgångspunkt i FN:s Agenda 2030, som är hållbarhetsmål som världens alla länder har enats om.
Det finns en lärarhandledning till filmen

Globala mål i sikte: Mål 1: Ingen fattigdom, från 10 år
Det första målet handlar om att utrota fattigdomen i världen och i Sverige. Men vad betyder fattigdom egentligen? Och hur ska man kunna utrota den? Avsnittet avslutas med konkreta tips om vad man kan göra för att bidra till att minska fattigdomen.
Det finns en lärarhandledning till serien.

Barn till salu, från 13 år
Barnsexhandel sker över hela världen och är ett växande problem. Det är en av fattigdomens yttersta konsekvenser där de mänskliga rättigheterna kränks och barns och ungas rätt i enlighet med barnkonventionen inte följs. Serien består av korta program som vart och ett tar upp olika berättelser från drabbade barn i olika delar av världen. Serien visar också hur hjälporganisationer arbetar för att hjälpa barn som utsatts för sexhandel. Serien kan användas i både samhällskunskap och geografi.
Det finns en lärarhandledning till serien.

Internationella händelser – Förenta Nationerna, från 13 år
FN:s grundande 1945 för att uppnå några av mänsklighetens mest lovvärda mål; att upprätthålla fred och göra slut på fattigdom och hunger. År 2000 lanserade FN millenniemålen som var ett 15-årigt program med globala mål inom åtta nyckelområden inom extrem fattigdom, hälsovård och utbildning. Sedan dess har andelen extremt fattiga på jorden minskat med hälften, vilket ses som en framgång. Den amerikanska serien Internationella händelser belyser globala händelser med en reflekterande blick och utifrån flera länders perspektiv.
Det finns en lärarhandledning till filmen.

Millenniemålen – åtta löften om en bättre värld, från 13 år
Världens länder enades år 2000 om åtta mål för att minska fattigdomen i världen till 2015. Det här programmet handlar om dessa åtta mål, som kallas för millenniemålen. Programmet reder ut vad millenniemålen är, vad det skulle innebära för kampen mot världsfattigdomen om målen nåddes och om det fortfarande är möjligt att nå målen. I filmen intervjuas även svenska ungdomar och Monica Lorensson från FN:s utvecklingsprogram UNDP:s kontor i Sverige.
Det finns en lärarhandledning till filmen. 

Kjellkoll: Mål 1: Ingen fattigdom, från 13 år
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 1: ingen fattigdom. Vad är fattigdom? Hur ska fattigdom utrotas i världen och vad kan man själv göra?
Det finns en lärarhandledning till serien.

Landfill Harmonic – orkesterna från soptippen, från 13 år 
Filmen följer Recycled Orchestra of Cateura, en orkester av ungdomar som lever vid den enorma soptippen utanför Paraguays huvudstad Asunción. Men då gruppen inte har instrument till alla skapar de dessa av soporna på tippen. 
När orkesterns historia blir känd för omvärlden hamnar de, under ledning av läraren Favio Chavez, helt plötsligt i strålkastarljuset och får uppträda för fulla hus på världsarenorna. 
Men när en naturkatastrof drabbar deras ort, måste Favio hitta ett sätt att hålla orkestern och gemenskapen intakt och införliva hopp i ungdomarna. 
Landfill Harmonic tar upp två viktiga frågor i vår tid; fattigdom och avfallshantering, men är samtidigt en vacker historia om musikens transformativa kraft. 
Det finns en filmhandledning till filmen. 

Förorten brinner – om segregation, från 16 år
Varför hatar man samhället? Varför tycker man sig bara se kriminalitet och upplopp som enda vägen in i framtiden? Skådespelaren Ulf Stenberg och dansaren Emil Rosén från Teater Fryshuset gestaltar unga levnadsöden i denna starka och intensiva föreställning. Vi får följa tre karaktärer med väldigt liten framtidstro som tampas med fattigdom och segregation.

 En global värld – Fattiga och rika, från 16 år
Vilka negativa effekter har globaliseringen? Jesper Lennartsson besöker Malawi som är ett av världens fattigaste länder. Han möter ett land drabbat av HIV, dålig infrastruktur och stort handelsunderskott. Johan Romin undrar varför vi i västvärlden tillhör världens rikaste och åker till Mexiko för att besöka den plats där historikerna anser att den första globaliseringen ägde rum.

Bildningsbyrån – mänskliga rättigheter : Ekonomisk och social trygghet, från 19 år
Alla har rätt till en fungerande bostad och en rimlig levnadsstandard, men på många håll är det på sin höjd en ambition. Vi möter Gösta, som de senaste fyra åren vaknat på Ströget i Köpenhamn om morgnarna, och en familj som lever på ett vandrarhem i utkanten av Malmö. Vi besöker också Mettan Baltze, som ägnar sin fritid åt att hjälpa människor i deras kontakter med Försäkringskassan och de sociala myndigheterna. Christina Jonsson, forskningschef på Raoul Wallenberg-institutet i Lund, förklarar bakgrunden till de sociala och ekonomiska rättigheterna.