Webbresurser
Globala målen
Här hittar du övningar för att arbeta med Globala målen och hållbar utveckling i skolan. Övningarna är framtagna i samarbete med Universitets och högskolerådets verksamhet “Den globala skolan”. United Nations Development Programme (UNDP) arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar för att stärka policys och insatser för hållbar utveckling, och med att kommunicera och stötta genomförandet av de Globala målen. UNDP driver globalamålen.se med stöd från Sida.
Bli målmedveten
Här kommer du att få lära dig lite mer om Globala målen, svara på frågor om ditt liv och dina värderingar, för att sedan få en personlig att-göra-lista med konkreta tips på vad just du kan göra för att bidra och #BliMålmedveten.
Klimatkalkylatorn
Senast 2050 ska vi alla leva inom gränserna för en planet. Men redan 2020 ska vi ha gjort stora förändringar i rätt riktning. Hur lever du? Och vad kan du ändra?
Testa här!
Universitets- och Högskolerådets – Den globala skolan
Den globala skolans uppgift är att bidra till kunskaps- och metodutveckling för att du som arbetar med utbildning och lärande ska kunna ge dina elever och studerande förutsättningar för att göra medvetna val och verka för en hållbar värld såväl lokalt som globalt.
På den här webbplatsen hittar du information om Den globala skolan och deras verksamhet. Du kan läsa om och anmäla dig till seminarier, hitta tips på material och metoder och lära dig mer om de globala målen och lärande för hållbar utveckling.
Regeringskansliet
Här kan du läsa om regeringens arbete med de Globala målen.
Konsumentverket, Hållbart såklart! (F-9)
Vad kan man göra för att få koll på sina pengar och bli en medveten konsument? I filmerna får vi möta fyra kompisar som tar sig an olika utmaningar vi står inför:
Hur kan vi ta hand om vår planet, shoppa smart, äta miljövänligt, hålla koll på pengarna och klaga om vi inte är nöjda med något vi köpt?
Skolmaterialet Hållbart såklart! är kostnadsfritt och utformat efter Lgr11 i samverkan med yrkesverksamma lärare.
Konsumentverket Miljömässigt hållbar konsumtion (gy)
Den här presentationen är en övergripande introduktion till området miljömässigt hållbar konsumtion och består av 26 bilder och ett lärarmanus. Intentionen är att den ska underlätta din undervisning och vara ett verktyg för att hjälpa dina elever att agera miljömässigt hållbart i rollen som konsumenter. Det är fokus på fyra områden: shopping, hemma hos dig, maten och resande.
Materialet tar utgångspunkt i Gy11. Yrkesverksamma lärare har medverkat i processen.
LNU – Algo Kidz
Ett kostnadsfritt skolmaterial, som du kan använda i din undervisning för att lära barn från f – 3 om hur mikroalger kan rena luft och hav.
Håll Sverige rent
Här hittar du inspirerande sagor, spel, läromedel och lärarhandledningar om nedskräpning och hållbar utveckling.
Naturvårdsverket – minska matsvinn
Vägledningen innefattar informationsmaterial och verktyg till kommuner, landsting, län, skolor och berörda aktörer inom livsmedelskedjan. Materialet ska ge stöd till att förmedla behovet av att minska matsvinnet och ge exempel på möjliga åtgärder.
Naturskyddsföreningen i skolan
Här hittar du bland annat övningar, faktablad, ordlistor och affischer om allt ifrån energi och ekosystemtjänster till havet, mat och hållbar utveckling.
Skogen i skolan
Skogen i Skolans pedagogiska idé bygger på att så långt som möjligt koppla samman teori och praktik för att öka lärares och elevers intresse för, och kunskap om skog. Här är bland annat utomhuspedagogiken ett verktyg.
WWF
Världsnaturfonden WWF erbjuder en rad olika utbildningar, verktyg och metoder. Här kan du både fördjupa dina kunskaper om lärande för hållbar utveckling, samt hitta länkar till fakta och undervisningsmaterial.
WWF-klimat
Här läser du om vad som menas med klimatförändringar, vad som måste göras för att lösa klimatutmaningen och hur vi på WWF arbetar med den stora klimatfrågan.