Pedagogiska tips

Här kommer vi regelbundet att lägga ut pedagogiska tips från AV-Media.

Kommande:

29/9 – Ny utrustning i testrummet 

27/10 – MIK/Digitala lektioner 

Tips #1: Förklara med klipp 

Vi köper in klipp från två olika leverantörer Eduklipps och Filmnavet. Genom dem får ni tillgång till en stor klippbank med korta filmer som exempelvis beskriver och förklarar begrepp eller skeende. Med hjälp av klipp kan du som lärare levandegöra och visualisera undervisningen, och med ett eget elevkonto kan dina elever se klippen på egen hand om och om igen för repetition och ökad förståelse.  

Här hittar du alla klipp från Edu-klipps

Här hittar du alla klipp från Filmnavet. 

Handledningar
Till Eduklipps filmer finns Klippkoll (för elever) som innehåller viktiga begrepp, kontrollfrågor, quizfrågor samt uppgifter som ger eleven möjlighet att utforska ämnet vidare. I Handledningen ges tips och råd till pedagogerna på hur elevunderlaget kan användas. Både Klippkoll och Handledning är framtagna i nära samråd med mediepedagoger. 

Även till Filmnavets klipp finns det arbetsmaterial: Här förklaras ord och begrepp, eleverna svarar på frågor och får lösa kreativa uppdrag. Självklart är det skapat efter Lgr 11 och du hittar även det centrala innehållet i handledningen.  

Minilektion
I samråd med mediepedagoger har Eduklipps tagit fram en Power Point-mall som lärare (och elever) kan använda för att skapa egna minilektioner, till vilka utbildningsklipp som helst! Du kan ladda ner den här:  Eduklips minilektion_mall_2020

Gör ditt eget klipp
Det finns även en funktion i spelaren som ger dig möjlighet att göra egna klipp och spara dem i samlingar för att sedan kunna dela dem med dina elever. Du kan se hur man gör här: Dela, Skapa klipp och Spara i Samlingar