Förskoledag 2019

Jobbar du i en av länets förskolor? Vill du lära dig mer om digital pedagogik? Varmt välkommen till AV-Medias förskoledag!

Vid fyra tillfällen under hösten bjuder vi in till en temadag med workshops för dig som jobbar i förskolan:

15 och 16 oktober på Campus, Lögstadsgatan 5 i Vimmerby
22 och 23 oktober i AV-Medias lokaler på Nygatan 34 i Kalmar

Samma program ges vid de fyra tillfällena. Deltagandet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika (lunch ingår inte). Gör det till en heldag med dina kollegor eller välj ett halvdagspass. Antalet platser är begränsade, först till kvarn! Scrolla ner för mer information och anmälan till programpunkterna.

Program

Kl.08.30-11.30
Pass nr 1: Välj mellan Programmering eller Film i förskolan

Lunch på egen hand.

Kl. 12.30-15.30
Pass nr 2: Välj mellan iPad och appar eller Digitalt berättande med rörliga bilder och greenscreen

Inbjudan förskoledagen som pdf

Anmälan förskoledagen 2019

Om programpunkterna

Programmering

Genom lek och experiment kan vi stärka barnens digitala kompetens redan i förskolan. För att lära oss och lära ut grunderna i programmering behövs inte heller dyr digital utrustning.  Du kommer att få tips och idéer kring hur du kan introducera programmering och begrepp som algoritm för barn på förskolan. Vi kommer att använda analoga metoder men också olika digitala verktyg som robotar och iPads.

Film i förskolan

Väck barnens nyfikenhet med hjälp av mediekatalogens guldkorn och upptäck möjligheterna med mediekatalogen i förskolan!

AV-Medias mediekatalog är en skattkista fylld med guldkorn att se och lyssna på, för stora och små. Här hittar du korta filmer och poddar om allt ifrån myror och bokstäver till hur man kan lösa kompisproblem för de små. För lite större barn kan man hitta lärarhandledningar, film och poddar om pedagogik och lärande att använda på arbetslagsmöten eller kanske föräldramöten.

Vi visar hur du får ut det bästa ur mediekatalogen och ger tips och inspiration om hur du kan berika din verksamhet med film och berättelser ur mediekatalogen. Välkomna!

iPad och appar

Med hjälp av iPad och appar kan vi arbeta med barnens språkliga kommunikation och visa på olika sätt hur de kan använda appar för att uttrycka sig språkligt. Språklig kommunikation innebär mer än bara att prata och skriva och du kommer att få se hur verktyg som QR-koder, Augmented Reality, Mystery Skype, Puppet Pals m.fl. kan användas för att väcka barnens intresse att vilja kommunicera på olika sätt.

Digitalt berättande med rörliga bilder och greenscreen

Släpp fram barnens fantas(t)i(ska berättelser) med en iPad. Att barnen själva får filma är ett roligt sätt att utveckla intresset för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa, som det står i Lpfö 18. Barnen och föräldrarna kommer att älska det, självklart du också!

Du får bekanta dig med iPaden genom att filma och redigera en egen film, använda effekten greenscreen som gör det möjligt att skapa en illusion om att vara någon annanstans. Samt en visning av hur man på ett enkelt sätt gör animationer med iPad.