AV-Mediadagarna 2020

Den 16-18 mars 2020 går våra populära AV-Mediadagar av stapeln! Våra temadagar med inriktning digital pedagogik vänder sig till alla som jobbar i länets skolor och förskolor. Och det är gratis! (Nytt för i år är att vi den 21 april kommer att ordna en temadag speciellt för fritidspersonal)

Vi kommer att hålla till i våra lokaler på Nygatan 34 och programmet är fyllt med inspiration, workshops och intressanta föreläsningar kring digitalt lärande, pedagogik och film.

Vi håller parallella workshops för- och eftermiddag. Vi bjuder på kaffe och frukt. Lunch ordnar deltagarna med på egen hand.

Anmälan till workshops 16-18 mars görs via denna länk

Scrolla ner för mer information om varje workshop och föreläsning.

Program

Måndag 16 mars 

09.15 – 11.15
Kom igång med blockprogrammering! Gör ditt eget spel i Scratch 

(Med Louise i Mediateket)

Är det dags för att ta de första stegen mot blockprogrammering? Under kursen kommer ni att få lära er grunderna i blockprogrammering genom att göra ett enkelt spel i Scratch. Här är en workshop som ni kan ta med er hem och testa i klassrummet tillsammans med era elever!  Ta gärna med egen dator eller iPad.

Passar lärare i åk 2-6.

09.30 – 11.30
Gör Poddradio
(Med Peter i Testrummet)

Gör ditt eget radioprogram. Låt eleverna använda mikrofonen som “penna” för att göra egna dokumentärer, spännande berättelser, redovisningar eller reportage. Publicera podden på hemsidan, via mail, chat eller någon annanstans på nätet så andra kan få ta del av podden. Ta gärna med din egen dator.

Passar lärare i åk 4 och uppåt.

LUNCHPAUS

12.30 – 16.00
Föreläsning och diskussion med Mikael Kowalski: Källkritik 2.0
(Rådrummet)

Mediesituationen kräver ett nytt sätt att arbeta med källkritik. Vad är fakta och vad är tyckande? Hur kan vi källgranska de medier som elever använder, som TV, bilder, film och Internet? Du får konkreta exempel som du kan använda i ditt arbete.

Passar framför allt lärare i grundskolan, men det är intressant för alla.

Tisdag 17 mars 

09.30 – 12.00
Fatta VR
(Med Peter i Testrummet)

VR är ett sätt att uppleva platser utan att vara där. Att berätta med bild eller film är ett bra och effektivt sätt att förmedla något, att berätta med VR-bilder eller VR-filmer förstärker ytterligare.

Under workshopen får du skapa egna VR-bilder och VR-filmer. Vi funderar och diskuterar också kring hur VR kan användas i undervisningen. Du blir förvånad över hur enkelt och användbart det är. Läs gärna mer om VR i AV-Medias Testrum.

Passar lärare i åk 4 och uppåt.

10.00 – 12.00
Undervisa om Globala målen och Barnkonventionen med film som metod
– Nina Rahm, Filmcentrum
(Mediateket)

Film påverkar människor; den låter oss byta perspektiv och identifiera oss med andra; den får oss att lyssna med alla sinnen. Film rör och berör. 

Ordet kultur härstammar från latinets ”cultivare” – att odla – och FilmCentrum odlar hållbart. Med 17 utvalda som filmer belyser och ger sammanhang åt de 17 globala målen skapar FilmCentrum engagemang för hållbarhetsfrågor. Samtliga filmer har dessutom handledningsmaterial och frågeställningar att arbeta vidare med. 

Barnkonventionen blev lag i Sverige 1 januari i år och nu har vi även tagit fram filmer med handledningsmaterial som passar för att undervisa kring barnkonventionen. 

Använd kraftfull, berikande och uppskattad kultur för att ge näring åt vår tids viktigaste frågor!

Passar lärare från åk 3 till gymnasiet.

LUNCHPAUS

13.00 – 16.00
Berätta med film
(Med Peter i Testrummet)

“En bild säger mer än tusen ord” Film säger mer! Korta filmer är lätta att till sig. Fantastiska berättelser, lättförståeliga instruktioner eller varför inte samhällsinformation.

På workshopen gör du egen kort film samtidigt som du får insikt i dramaturgi och bildens berättarkraft.

För lärare i alla årskurser.

14.00 – 16.00 OBS tiden!
Digitalt Escaperoom
 med Google – Mia Billmark
(Rådrummet)

Häng med på en spännande workshop om digitalt escape room i undervisningen! Arbetssättet är motivationshöjande för eleverna som tillsammans i par eller en grupp får lösa klurigheter som tar dem ut ur låsta digitala rum.

Verktygen som används för att skapa och genomföra ett digitalt escape room är Google Formulär och Google Site.

Ett escape room är användbart i alla ämnen och kan användas för att till exempel avsluta ett arbetsområde eller träna på att söka information på nätet för att hitta svaren. Utöver det så tränas kommunikation, digital kompetens och samarbete. Eleverna gör tummen upp för digitala escape rooms som arbetssätt!

Passar lärare från åk 3 till åk 9, men även gymnasiet funkar. Digital enhet som krävs: dator eller chromebook tillsammans med ett Google-konto

Onsdag 18 mars 

09.15 – 11.45
Film och IKT för nyanländas lärande
(Med Louise i Mediateket)

Vill du hitta fler sätt att stötta elever med ett annat modersmål än svenska?  Genom att använda sig av film och digitala verktyg kan man öka möjligheten för eleverna att hänga med i undervisningen. Vi tittar närmare på olika resurser för nyanlända elever. Bland annat kommer vi titta på UR Språkplay som ger möjlighet att se undervisningsfilm med språkstöd på 20 olika språk. Ta gärna med egen dator eller iPad.

Vänder sig till lärare från åk 4 och upp till vuxenutbildning.

09.30 – 12.00
3D-utskrifter/Tinkercad
(Med Jenny i Testrummet)

Utmana din kreativitet med att skapa egna föremål att skriva ut i 3D. Låt eleverna vara med att designa en ny lekplats eller behövs kanske en reservdel till något som gått sönder. Det finns mycket du kan använda en 3D-skrivare till i skolan.

På workshopen får du lära dig grunderna i CAD-programmet Tinkercad som är ett  lättanvänd, kostnadsfritt och onlinebaserad CAD-program. Vi går också igenom hur man skriver ut sin design på en 3D skrivare.

Vänder sig främst till lärare åk 4-9. Ta med en egen dator.

LUNCHPAUS

13.00 – 16.00
Kreativa appar för digitalt berättande
(Med Jenny i Mediateket)

Med hjälp av iPad och appar kan vi arbeta med berättande och skapande på olika sätt. Med appar som Puppet Pals, Paintmusik, Bookcreator, Garageband  m.fl. kan kreativiteten få stort utrymme. Återberätta ett studiebesök, skapa egna musiksatta berättelser eller gör en instruktionsfilm.

På workshopen går vi igenom och testar ovan nämnda appar samt några fler. Vi lär oss också hur vi kan kombinera alster från de olika apparna för att skapa och för att väcka barnens intresse att vilja kommunicera på olika sätt.

Workshopen vänder sig främst till förskollärare och lärare F-6. 

13.00 – 15.00
We stand up – mot näthat. Lansering och workshop av nytt material
(Rådrummet)

Projektet We Stand App visar och håller en workshop om och med sitt nya material. Ett gratis hjälpmedel för skolor som aktivt och förebyggande vill arbeta mot näthat/nätbrott, något som tyvärr är vanligare bland barn och unga än man tror. Under passet delar de även med sig av sina erfarenheter från sina workshops med ungdomar.  Mer info hos www.westandapp.se  eller instagram @westandapp

Passar lärare i åk 4-9.

Kontakta oss

Louise Storm

Mediepedagog 0480-456776 Skicka e-post

Peter Milton

IKT-pedagog 0480-456772 Skicka e-post

Jenny Christiansson

Digital skolutvecklare 0480-456774 Skicka e-post